Egitim-Dünyası

Okullara Destek Bölümleri Geliyor

Okullara Destek Bölümleri Geliyor

Okullara Destek Odaları geliyor

Miilli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel eğitime ihtiyaç duyan engelli öğrenciler ve üstün zekalı öğrenciler için okullara “destek odaları” kurulması için hazırlık yapıyor.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinin organizasyonuyla Sakıp Sabancı Basın Merkezi’nde eğitim muhabirlerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, genel müdürlüğün çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Türkiye’de özel eğitimle ilgili öğrenci ve öğretmen sayılarına ilişkin istatistikleri açıklayan Güngör, engel gruplarına göre faaliyet gösteren anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, uygulama merkezi, rehberlik ve araştırma merkezi ile özel yeteneklilere yönelik kurum sayısının bin 405, bu merkezlerde eğitim alan öğrenci sayısının 57 bin 18, kurumlardaki öğretmen sayısının ise 12 bin 640 olduğunu bildirdi.

Öğretmenlere özel eğitim dersi veriliyor

Özel eğitime ihtiyacı bulunan öğrencilerin kaynaştırma eğitimlerinde daha iyi verim elde edebilmek için yeni bir çalışma başlattıklarını kaydeden Güngör, sınıf ve branş öğretmenleri ile yöneticilerin özel eğitim ve uygulamaları konularında bilgilendirilmeleri amacıyla hizmet içi eğitim faaliyetlerinin içeriğine ilk defa 3 saatlik “Özel Eğitim ve Uygulamaları” dersinin eklendiğini belirtti.

Derslerle merkezi düzeyde yılda 25 bin öğretmen ve yöneticiye ulaşılacağını aktaran Güngör, ayrıca bu derslerin yerel hizmetiçi eğitim programlarına da konularak yıllık toplamda 75 bin öğretmen ve yöneticiye ulaşmayı hedeflendiğini ifade etti.

Meslek liselerinde engelli bireylere özel sınıflar açılacak

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitime erişimlerinin yaygınlaştırılması amacıyla yeni bir uygulama başlatıldığını duyuran Güngör, bu kapsamda meslek liselerinde “özel eğitim sınıfı” açılmasına karar verildiğini bildirdi.

Meslek liselerinde iki tür özel eğitim sınıfı açılabilmesi için gerekli hazırlıkların yapılarak sistemin hazır hale getirildiğini belirten Güngör, “Bu yolla özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerimiz, özel eğitim öğretmenleri ile branş öğretmenleri eşliğinde mesleki yeterlilikler kazanacak, mesleki ve toplumsal yaşama katılım süreçleri hızlandırılacak. Engelli öğrencilerimizin lise diploması alması kolaylaştırılacak ve böylece kamuda istihdam edilmelerinin önü de açılmış olacak” değerlendirmesini yaptı.

Engelli öğrencilere özel sektörde staj imkanı verilmesi için MÜSİAD’la bir protokol imzalandığını dile getiren Güngör, böylece bu öğrencilerin özel sektörde istihdam edilmelerinin de kolaylaşacağını ifade etti.

Özel öğrencilere özel odalar hazırlanacak

Güngör, ilkokul ve ortaokullarda özel eğitime ihtiyacı olan engelli öğrenciler için “destek odaları” kurulacağını bildirdi.

Özel eğitim öğrencilerinin geri kaldığı derslerdeki telafi eğitimlerinin “destek odaların”da yapılacağını anlatan Güngör, bu odaların standartları üzerine çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Güngör, “Bir takım kuruluşların destek eğitim odalarına sosyal sorumluluk projesi kapsamında sahip çıkacağını biliyoruz. Standartlarımızı hazırladığımız zaman özellikle özel eğitim öğrencisi bulunan bütün okullarda bu destek odalarının açılmasını ve bunların donatılmasını hedefliyoruz. Bunu da kısa bir sürede yapacağız” bilgisini verdi.

Güngör, özel yetenekli öğrencilerin bir kısmının çoğu il merkezlerinde kurulan Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) eğitimlere alındığını, bir kısmının ise normal okullara devam ettiğini anlattı. Normal okullardaki özel yetenekli öğrencilerin de destek odalarından faydalanmasını amaçladıklarını belirten Güngör, şöyle konuştu:

“Özel eğitime ihtiyacı olan engelli öğrencilerimize oluşturduğumuz destek odaları gibi özel yetenekli öğrencilerimiz için de yine okullarda destek odası oluşturacağız. Destek odalarını 2 yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. Öğretmenler, özel yetenek odasında, öğrenci müziğe kabiliyetliyse müzik enstrümanlarıyla yeteneğini ayakta tutacak. Onun ilgi duyabileceği aletleri orada tutarak belirli bir süre diğer öğrencilerle birlikte okurken, farkedilen yeteneğinin kaybedilmemesine çalışacak. Özel yetenekli öğrencilerin BİLSEM’e

kazandırılana kadar bu destek odalarında ilgilerini kaybettirmemeyi hedefliyoruz. İlkokullarda ve ortaokullarda bu destek odalarının açılmasını planlıyoruz.”

Üstün zekalılara merkezi sınav Yapılacak

Güngör, özel yetenekli öğrencilere yönelik ilk merkezi sınavın 22 Mart 2015’de yapılacağını belirterek, Türkiye genelinde aynı anda yapılacak bu sınava toplam 228 bin öğrencinin katılacağını söyledi.

BİLSEM’lerde 14 bin 390 özel yetenekli öğrenciye eğitim verildiğini açıklayan Güngör, “Şimdi ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri de genel zihinsel, resim ve müzik yeteneği alanlarında tanılama sürecini yapacağız. 30 senedir kullanılan testi de değiştiriyoruz. Bu sene Weschler Nonverbal adı verilen testi kullanacağız” bilgisini verdi.

BİLSEM’lere merkezi sınavla 7 bin öğrencinin seçileceğini aktaran Güngör, sayı ve kapasiteleri arttırılacak bu merkezler için öğretmen seçeceklerini de söyledi.

BİLSEM’lerde özel yetenekli öğrencilere verilecek eğitim programını da yenilediklerini anlatan Güngör, daha önce okula destek eğitimleri ağırlıklı çalışan bu merkezlerde yeni programla proje odaklı ve yaratıcı etkinlikleri geliştirecek çalışmaların yürütüleceğini aktardı. BİLSEM’lerin gelecek yıldan itibaren şehirlerdeki bilim merkezleri, üniversite laboratuvarları, müzeler, mesek kuruluşları ile işbirliği içinde çalışacağını vurgulayan Güngör, ayrıca TÜBİTAK’la da ortak faaliyetlerin planlanacağını söyledi.

Güngör, “BİLSEM’leri öğrencilerin okul çıkışında geldikleri ve etüd merkezi gibi görülen kurumlar olmaktan çıkaracağız ve özel yeteneklilerin ihtiyacı olan eğitime hizmet edecek merkezler haline getireceğiz” dedi.

Genel Müdür Celil Güngör, işitme engelli öğrenciler için yenilenen Türk İşaret Dili sözlüğünün basımı ve dağıtımı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Bu sözlük, alanında tek ve referans bir sözlük olacak” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ