Egitim-Dünyası

YGS Başvuru Tarihi ve Detayları 2014-2015

YGS Başvuru Tarihi ve Detayları 2014-2015

YGS başvuru şartları, YGS başvuru ücreti, YGS başvuru 2015, YGS başvuru tarihi, YGS başvuru nasıl yapılır, YGS başvuru 2014-2015,YGS Başvurumu Nereye Yapacağım, YGS Başvuru Sınav Ücreti, YGS Başvuru  Merkezleri, YGS Başvuru Süresi ile ilgili detaylar yazımızın devamındadır.

ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi), 5-Ocak 2015 te başlayacak 19 ocak 2015 tarihinde sona erecek olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvuruları arefesinde Sınava başvuracak adaylara yönelik  hazırlanan kamu spotuyla iki milyona  yakın  üniversite adayının başvurularını uygun şekilde tamamlamaları şeklinde uyarıcı  ve görsel bir video yayınladı yazımızın sonunda videoda mevcuttur

Kamu spotunda özellikle adayların, başvuru işlemlerini tamamlamaları ve bu yüzden mağduriyet yaşamamaları için çeşitli uyarılarda bulunuldu.

Adayların başvurularını yaparken çekilen görüntülerin bulunduğu spot filimde, alt yazı şeklinde başvuru ücretinin yatırılabileceği anlaşmalı bankaların isimlerine yer verildi.

YGS Başvuru Süresi (YGS başvuru tarihi)

2015 ÖSYS katılabilmek için 5-19 Ocak 2015 tarihleri arasında ÖSYM’nin başvuru merkezleri, sınav koordinatörlükleri veya bireysel olarak internet üzerinden başvurularını yapabileceklerdir.

Başvuru süreleri kesinlikle uzatılmamaktadır.

Başvuru

2015-ÖSYS’de yapılan yeni bir uygulama ile adayların başvuru süresi içerisinde öncelikle bir başvuru merkezi veya sınav koordinatörlüğüne giderek kişisel bilgilerini ve sınava girmek istedikleri yer tercihlerini bildirmeleri ve daha sonra sınav ücretini yatırarak başvuru sürecini tamamlamaları gerekmektedir.

Unutmayınız!

Sınav başvurunuzun tamamlanması için;

  • Öncelikle bir başvuru merkezine veya sınav koordinatörlüğüne başvurarak kişisel bilgileriniz ile sınav ve sınav merkezi tercihlerinizin yer aldığı aday başvuru formunuzu alınız.
  • Daha sonra sınav ücretinizi yatırarak sınav başvurunuzu tamamlayınız.

    YGS Başvurumu Nereye Yapacağım

Bir ortaöğretim kurumunda örgün eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylar; başvurularını kendi okullarında yapabileceklerdir. Kendi okulu başvuru merkezi olmayan adaylar ise okul müdürü tarafından ÖSYM’ce belirlenmiş olan başvuru merkezine yönlendirilecektir.

Diğer adaylar (açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan/ var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar); başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinde yapacaklardır.

YGS Başvuru  Merkezleri

ÖSYS başvuru merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinde yer alacaktır.

YGS Başvuru Sınav Ücreti

Sınav ücreti, başvuru süresi içerisinde, kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatırılacaktır.

Unutmayınız!

2015-ÖSYS’ye başvuru yaptığı halde süresi içerisinde sınav ücretini yatırmay, adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından başvuruları işleme alınmayacaktır.

Sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da başvuru süresi içinde başvurularını yapmak zorundadır.

Engelli adaylar ile sağlık sorunu bulunan adaylar bu durumlarını geçerli sağlık kurulu raporu ile ÖSYM’ye bildirerek, kendilerinin özel bir binada sınava alınmalarını talep edebilirler.

Başvuru sırasında, başvuru merkezi görevlisinin bilgilerinizi ve fotoğrafınızı elektronik ortama aktardıktan sonra size vereceği Aday Başvuru Formu çıktısını dikkatle kontrol ediniz ve imzalayarak görevliye veriniz. Başvuru merkezince onaylanmış bu formu özenle saklayınız.

Başvurunuz tamamlandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten sorumlu olduğunuzu unutmayınız.

Başvuru Merkezince onaylanmış Aday Başvuru Formu, 2015-ÖSYS’nin bütün aşamalarında size gerekli olabileceğinden bu formu özenle saklayınız.

Başvuru sırasında her adaya bir şifre verilir. Bu şifre adayın kendisine özgüdür. Başvuru bittikten sonra aday, Aday İşlemleri Sistemine (https://ais.osym.gov.tr) girerek bu şifreyi sadece kendisinin bildiği ve başkası ile paylaşmayacağı bir şifre ile değiştirmelidir. Aday, ÖSYM ile her türlü işlemlerini T.C. Kimlik Numarası ve bu şifre üzerinden gerçekleştirmektedir. Size özgü olan bu şifrenin bir başkası tarafından kötü amaçlı kullanılabileceğini unutmayınız!

Şifrenizi kaybetmeyiniz ve kesinlikle kimseyle paylaşmayınız.

Başvuru Sonrası

Başvuru işlemleriniz tamamlandıktan sonra Aday İşlemleri Sistemine girerek bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz. Eksik veya değiştirilmesi gereken bilgileriniz var ve bu değişikliğin yapılmasına sistem tarafından izin veriliyor ise değişikliği yapabilirsiniz.

Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra adayların hangi bilgilerinde nasıl değişiklik yapabilecekleri kılavuzda açıklanmıştır.

Sistemin izin vermediği Öğrenim Durumuna ilişkin değişiklerde;

Son sınıf öğrencisi iseniz; değişiklik işlemini başvuru süresi içerisinde kendi okulunuzdan ya da değişikliğe esas resmi belge ile başvuru merkezinden,

2008 yılı dahil sonrası mezun öğrenci iseniz; başvuru süresi içerisinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurarak e-okul sisteminde mevcut bilgilerinizi güncelletmeniz gerekmektedir,

2007 yılı ve öncesi mezun adaylar ile Açık Lise öğrencileri ise;

başvuru süresi içerisinde değişikliğe esas resmi onaylı belge ile ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenen başvuru merkezlerinden herhangi birinden değişiklik/düzeltme işlemlerini yapabilirler.

Sınav Öncesi Ne Yapmalıyım?

Kılavuzun yayımlanmasından sonra oluşabilecek değişiklikler ya da duyurular için ÖSYM’nin resmi İnternet sayfasını sık sık takip etmeniz yararınıza olacaktır.

Sınava Giriş Belgesi adayların adresine gönderilmeyeceğinden, bu belgeyi T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminden sınav tarihinden on gün öncesinden başlayarak edinebilirsiniz.

Sınava gireceğiniz binayı sınavdan en geç bir gün önce görmenizde yarar bulunmaktadır.

Sınav Günü

Sınav günü, sınavın başlama saatinden en az bir saat önce sınav binası önünde hazır olmanız gerektiğinden, oluşabilecek trafik yoğunluğunu da göz önünde bulundurunuz.

Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şekerleme ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebileceklerdir.

Unutmayınız!

Sınavda yanında bulundurulması yasak olan başta iletişim araçları olmak üzere her türlü araç, gereç ve eşyaları sınav binasına kesinlikle getirmeyiniz.

Sınav Binalarına Giriş

“Adayların ve Görevlilerin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uyarınca sınav sabahı adaylar kimlik kontrolleri yapılıp güvenlik kontrolünden geçtikten sonra binalara alınırlar.

Sınav binalarına, yanında sadece Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı (veya süresi geçerli pasaport) olan adaylar alınırlar.

Ancak, zorunlu askerlik görevini ifa edenler ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi, Nüfus Cüzdanı/Pasaport yerine kimlik belgesi olarak kabul edilir.

Nüfus cüzdanlarında TC Kimlik Numarası ile fotoğraf üzerinde soğuk damga mutlaka bulunmalıdır. Ayrıca, adaylar son altı ay içerisinde çektirmiş oldukları bir fotoğrafı yanlarında bulundurmalıdır.

Adayların sınav binasına;

  • Her türlü delici ve kesici alet ile ateşli silah,
  • Anahtarlık, çanta, saat, cüzdan, kolye, küpe, bilezik, yüzük (alyans hariç), broş (basit toplu iğne hariç) ve diğer takılar,
  • Cep telefonu, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar, kulaklık ile her türlü elektronik/mekanik cihaz,
  • Her türlü plastik, cam ve metal içerikli eşyalar,
  • Her türlü müsvedde kâğıt, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar,
  • Kalem, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, açıölçer ve benzeri araçlar

ile girmesine izin verilmez.

Sınavın yapıldığı bina içerisinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür eşya ve cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılır.

Unutmayınız!

Sınava Giriş Belgesi ve Nüfus Cüzdanı (veya süresi geçerli Pasaport) olmadan sınav binalarına girmeniz kesinlikle mümkün değildir.

Sınav Süresince Ne Yapılacaktır?

Sınav, “Adayların ve Görevlilerin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik” ve “Sınav Uygulama Yönergesi” doğrultusunda Salon Görevlileri aracılığıyla yürütülür.

Sınava Giriş Belgesi, Cevap Kâğıdı ve Soru Kitapçığı

Sınava Giriş Belgeleri sınav başlamadan önce salon görevlileri tarafından toplanacaktır. Bu belgeyi salon görevlilerine teslim etmeyi unutmayınız.

Sınav salonlarında her aday, üzerinde kendi fotoğrafının ve kimlik bilgilerinin bulunduğu, kendisine ait cevap kâğıdını kullanmak zorundadır.

Adaylar, cevap kâğıdını kontrol etmeli ve kendilerine ait olduğundan emin olmalıdır. Kendisine ait cevap kâğıdını kullanmayan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

Herbiri kapalı şeffaf poşet içerisindeki soru kitapçıkları salon görevlileri tarafından adaylara rastgele dağıtılır.

Salon görevlilerinin talimatı ile soru kitapçıklarında eksik ve yırtık sayfa ile hatalı baskı olup olmadığını hızlı bir şekilde kontrol ediniz. Herhangi bir sorun olması durumunda salon görevlilerine bildiriniz. Sınavda adayların her birine soruları aynı ancak dizilişleri ve cevap anahtarları diğerlerinden farklı soru kitapçığı verilmekte olup, her kitabın üzerinde bir soru kitapçığı numarası bulunmaktadır. Adayların bu soru kitapçığı numarasını cevap kâğıdı üzerinde ilgili alana doğru yazmaları ve kodlamaları gerekmektedir. Adaylara verilen soru kitapçıkları birbirinden farklı olduğundan cevap anahtarı da her aday için farklıdır. Bu nedenle, yapacağınız bu kodlama son derece önemlidir.

Merkezimiz tarafından her sınav sonrası yapılan kopya analizlerinde başkasının soru kitapçık numarasını ya da cevap anahtarını kodladığı tespit edilen adaylar hakkında, kopya çekmiş işlemi yapılmakta ve ilgili kanun hükümleri uygulanarak sınavları geçersiz sayılmaktadır.

Unutmayınız!

Cevap kâğıdına soru kitapçık numarasını doğru kodlamayan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

 

Sınav kuralları salon görevlileri tarafından okunduktan sonra ve salon başkanının “Sınav Başlamıştır” uyarısı ile sınav başlar. Adayların, “Karekod Etiket” uygulamasında görevlilere yardımcı olmaları yine son derece önemlidir.

Adaylar soruları okuyup cevaplarını, cevap kâğıdına kaydırmadan işaretlemelidir. Soru kitapçığındaki boş alanlar müsvedde olarak kullanılabilir.

Soru kitapçığına işaretlenen ve cevap kâğıdına kodlanmayan cevaplar değerlendirmede dikkate alınmaz.

Salon Görevlileri

Sınavın, Sınav Uygulama Yönergesine göre uygulanmasında salon görevlileri yetki ve sorumluluk sahibidir. Görevliler tarafından sınav başlamadan önce ve sınav esnasında kimlik kontrolleri, karekod etiket uygulaması vb. işlemler yapılacağından görevlilere yardımcı olunuz. Sınav görevlilerinin tutanaklara yazdıkları bilgiler, ÖSYM’de değerlendirilmekte olduğundan görevliler ile tartışılmamalı ve sadece sınava odaklanılmalıdır.

Sınav Süresi

Kılavuzda ve Sınava Giriş Belgesi üzerinde yer alan sınav süresi, Salon Başkanının “Sınav Başlamıştır” uyarısı ile başlar ve “Sınav Bitmiştir” uyarısı ile sona erer.

Sınav süresinin dörtte üçü ile sınavın son 15 dakikası içerisinde adayların sınav salonlarından çıkmaları yasaktır. Bu sürelerde salondan çıkan adayların sınavları geçersiz sayılır.

Sınav salonunu her ne sebeple olursa olsun terk eden aday sınav salonuna tekrar alınmayacaktır.

Sınav bitiminde teslim edilmesi gereken belgeler nelerdir?

Sınava Giriş Belgeleri sınav başlamadan önce salon görevlileri tarafından toplanmış olmalıdır.

Sınavı tamamlayan adaylar salonu terk etmeden önce cevap kâğıdı ve soru kitapçığını salon görevlilerine teslim etmek zorundadır.

Sınav sonunda soruların ya da cevapların herhangi bir şekilde sınav salonundan dışarıya çıkarılması kesinlikle yasaktır. Bunu yapan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

Cevap Kâğıdını, Soru Kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak) ve Sınava Giriş Belgesini teslim etmeyen adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

Sınav Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır?

Sınav sonrasında ÖSYM’ye ulaşan görevli raporları, salon sınav tutanakları, yapılan kopya tarama analizleri ve kamera kayıtları incelenerek sınav kurallarına uymadığı tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılır.

6114 sayılı Kanunun 10. Maddesi kapsamında suç sayılan fiilleri işleyenler hakkında 2 yıl ÖSYM’nin yaptığı sınavlara girememe cezası uygulanır ve haklarında suç duyurusunda bulunulur.

Hangi Durumlarda Cezai Hükümler Uygulanmaktadır?

6114 sayılı Kanunun 10. maddesi gereği aşağıda sıralanan eylemlerde bulunanlar hakkında idari yaptırım uygulanmakta ve/veya hapis cezası istemiyle suç duyurusunda bulunulmaktadır.

  • Gizlilik hükümlerini ihlal edenler,
  • Gizli olan bilgileri, elde edenler, bunları ifşa edenler,
  • Sınavın yapıldığı binaya ses veya görüntü nakleden cihaz başta olmak üzere sınav kılavuzunda yasak olarak belirtilen her türlü araç ve gereçler ile ilgili malzemeleri sokan veya bulunduran kişiler,
  • Başka birinin yerine sınava girenler ile yerine başkasını sınava sokanlar,
  • Sınavda kopya çektirilmesine imkân sağlayanlar,
  • Sınav sonuç verilerini gerçeğe aykırı bir şekilde değiştirenler,
  • Sınav sonuçlarını adayın lehine veya aleyhine değiştirenler,
  • Kopya çektiği tespit edilenler.

Sınav öncesi, sınav esnası ve sonrasında yasak olan hiç bir fiil içerisinde bulunmayınız.

 

Adaylar Sınav Sonuçlarına Nereden Ulaşacaklardır?

Sınav sonuçları ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr resmi İnternet adresinde açıklanmaktadır.

Adaylar, cevap kâğıtlarının tarama görüntüsüne https://ais.osym. gov.tr resmi İnternet adresinden, soru kitapçığında yer alan bazı sorulara ve cevap anahtarlarına ise http://skgs.osym.gov.tr resmi İnternet adresinden erişebilmektedir. Adaylar belirtilen İnternet adreslerinden, hangi soruya ne cevap verdiklerini, cevapladıkları şıkların doğru olup olmadığını kendileri kontrol edebilmektedirler.

Sınav sonrasında ÖSYM’nin resmi İnternet sayfasında yayınlanan Cevap Kâğıdınızı, Cevap Anahtarınız ile birlikte dikkatlice kontrol ediniz.

Yükseköğretim Programlarına Yerleştirme İşlemi

Yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri merkezi sistemle yapılmakta olup, ÖSYS sonuçları ya da sınavsız geçiş kurallarına göre adayların yapmış oldukları tercihler ile 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan programların kontenjan ve koşulları dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarının sınavları ve yerleştirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumları tarafından yapılmaktadır.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da yükseköğretim programı tercihlerini kılavuzda belirtilen tarihler içinde yapmak zorundadır.

Sonuçlara İtirazlar Nasıl Yapılmaktadır?

Sınav ve tercih sonuçlarına itiraz etmek isteyen adayların, kılavuzda belirlenen süre içinde ÖSYM’nin resmi İnternet sayfasında bulunan Genel Amaçlı Dilekçe ile başvurmaları gerekir. Dilekçeye Evrak Referans Numarası yazılmalı ve ÖSYM’nin banka hesaplarından birine ödedikleri sonuç itiraz ücretine ilişkin banka dekontu eklenmelidir.

ÖSYM’ye ulaşan itirazlar incelemeye alınır ve sonucunda gerekli işlemler yapılarak adaya bilgi verilir.

“Emeğiniz Emanetimizdir”

Adaylar, alınan tüm önlemlerin ve uygulanan kuralların kendileri için en adil ölçme, seçme ve yerleştirme işleminin gerçekleşmesi amacıyla olduğunun bilinciyle sınavlara hazırlanmalıdır.

ÖSYM, vereceğiniz destek ile üstlendiği misyon ve belirlediği vizyon çerçevesinde bir sınav sistemi oluşturma çalışmalarına yoğun bir şekilde devam etmektedir.

ÖSYM, adayların emeklerini bir emanet olarak görüp bu emaneti gereği gibi koruyan anlayışı her geçen gün daha nitelikli bir şekilde yaşatma çabasında olacaktır.

Başarı Dileklerimizle…

İletişim

ÖSYM ile iletişim 444 6796 • 444 ÖSYM

numaralı çağrı merkezi üzerinden gerçekleştirilmektedir

Posta ile iletişim ÖSYM Başkanlığı 06800 Bilkent-Ankara

 

Üniversite adayları YGS sonrası, ikinci dönem Lys Sınavlarına girecekler Tarihler Aşağıda verilmiştir

  • LYS-4  13 HAZİRAN2015
  • LYS-1   14 HAZİRAN2015
  • LYS-5  14 HAZİRAN2015
  • LYS-2  20 HAZİRAN2015
  • LYS-3  21 HAZİRAN2015

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)” Nedir?

Ortaöğretim kurumlarından mezun olan ya da mezun olacak öğrencilerin, Yükseköğretim Kurumlarına yerleştirilebilmeleri amacıyla, yetenek ve bilgilerinin ölçülerek gösterdikleri başarıya göre sıralamak üzere hazırlanan çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin, öğrenciler tarafından cevaplandırılması, değerlendirilmesi sonucunda puanların açıklanması ve yerleştirme aşamasını kapsayan sürece “Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)” denilmektedir.

Sistem, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olmak üzere iki aşamalı sınavlar bütünüdür. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS); adayların yeteneklerini ölçmeye yönelik soruları içermekte olup, YGS’den 140 ve üzeri puan alan adaylar, Meslek Yüksekokullarını tercih edebilmekte; 180 ve üzeri puan alan adaylar ise Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girmeye hak kazanmaktadır.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS); adayların farklı alanlardaki bilgilerini ölçerek puanlarına göre üniversitelerin ilgili programlarını tercih etme hakkı vermektedir.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan ya da mezun olabilecek durumda olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulu ve açıköğretim önlisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ