Egitim-Dünyası

ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı Video

ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı Video

YGS-LYS, KPSS gibi sınavlara hazırlanan okuyucularımıza sınavlara çalışmalarında yardımcı olmak maksadı ile İnternette çeşitli platformlar altında yer alan matematik ÜSLÜ SAYILAR online ders anlatımı yapan gözde hocaların ÜSLÜ SAYILAR konu anlatım videolarını siz değerli Eğitim-Dünyası okuyucuları için aralarından seçim yaparak konularına göre derleyerek aşağıya matematik ÜSLÜ SAYILAR video konu anlatımlarını listeledik, Değerli okuyucumuz aşağıda ister Kpss için isterseniz de YGS LYS için olan online matematik ÜSLÜ SAYILAR konu anlatımlarından istediğiniz hocayı seçerek onun anlattığı dersi izleyebilirsiniz. Ayrıca Videoların devamında da matematik ÜSLÜ SAYILAR konusu ile ilgili yazılı anlatım ve genel ÜSLÜ SAYILAR formülleri de eklenmiştir.

Videoların Yan tarafında mevcut olan hoca ların isimlerinin üstüne tıklayarak Konu ile ilgili istediğiniz Hocanın Ders Anlatım videolarını izleyebilirsiniz. (mobil olarak bağlanan okuyucularımız hocaların isimleri videonun hemen  yukarısında alt alta yer almaktadır.)Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı Videolar

Ekol HocaŞenol HocaTeknoFemHocalara GeldikTonguc AkademiMatAkademiNejdet HocaBugra Hocaİbrahim Hoca (Konu Özeti)Matematik ÜSLÜ SAYILAR Çözümlü Sorular ve FormüllerDiğer
Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı Ekol Hoca

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 1 Şenol Hoca

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 2 Şenol Hoca

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 3 Şenol Hoca

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 4 Şenol Hoca

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 5 Şenol Hoca

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 1 TeknoFem

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 2 TeknoFem

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 1 Hocalara Geldik

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 2 (Üslü Sayılarda Sıralama) Hocalara Geldik

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 3 (Üslü Denklemler ve Soru Çözümleri) Hocalara Geldik

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 1 (ÜSLÜ SAYI NEDİR) Tonguc Akademi

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 2 Tonguc Akademi

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 3 (ÜSLÜ SAYILARDA NEGATİF KUVVET VE ÇİFT KUVVET) Tonguc Akademi

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı 4 (ÜSLÜ SAYILARDA İŞLEMLER) Tonguc Akademi

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı MatAkademi

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı Nejdet Hoca

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı Bugra Hoca

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı (Konu Özeti) İbrahim Hoca

Sitemizde yer alan Matematik ÜSLÜ SAYILAR Ders izle gibi birçok branş da Derslerin Konu anlatımları online ders izleyebileceğiniz şekilde çeşitli platformlardan derlenmiş bir şekilde bulunmaktadır. matematik ÜSLÜ SAYILAR canlı dersinin bulunduğu bu sayfamızın sonunda diğer ders ve branşlara ulaşabileceğiniz bağlantı adresleri de yer almaktadır. Eğitim-Dünyası.net olarak iyi dersler dileriz.

Matematik ÜSLÜ SAYILAR Konu Anlatımı Yazılı

 

Üslü sayılar konu anlatımı içeriği; Üslü sayıların gösterimi, Negatif üslü sayılar, Üslü sayılar ve Özellikleri, Üssün üssü, Tek Veya Çift Kuvvetler, Çok Büyük Ve Çok Küçük Sayılar, Üslü sayılarda toplama ve çıkarma işlemi, Üslü sayılarda çarpma, Üslü sayılarda bölme işlemi, Üslü sayılar ile ilgili örnek sorular içermektedir.

ÜSLÜ SAYILAR
Üslü Sayılar

Üslü sayılar yandaki şekilde de gösterildiği üzere; n tane a sayısının çarpımı anile ifade edilir. Bu ifadeye üslü sayı denir. Örnekler:
32 = 3 . 3 = 9
53 = 5 . 5 . 5 = 125
(- 2) 3 = (- 2) . (- 2) . (- 2) = – 8

Negatif Üs
Bir tam sayının üssü negatif ise bu sayı rasyonel olarak ifade edilir.
Örnek: 2 -3 = 1 / 8
Rasyonel bir sayının üssü negatif ise verilen rasyonel sayı ters çevrilir.
Örnek: (2 / 3) -3 = (3 / 2) 3 = 27 / 8
Üslü sayılarda negatif üssün görevi tabandaki sayıyı ters çevirmektir. Tabandaki sayının işaretini etkilemez.

ÜSLÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
Sıfır hariç her rasyonel sayının sıfırıncı kuvveti, daima (+1)’ dir. Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.

üslü sayıların özellikleri

Her sayının birinci kuvveti yine kendisine eşittir. Örnekler:
91 = 9
(-0,5)1 = -0,5
(5/7)1 = 5/7
Rasyonel sayıların üslü sayı olarak yazılması;
Tam sayılı kesirler bileşik kesre çevrilir. Payın kuvveti alınarak paya yazılır. Paydanın kuvveti alınarak paydaya yazılır.

üslü rasyonel sayılar

Ondalık kesirlerin üslü olarak yazılması;
(-0,5) . (-0,5). (-0,5) = ( -0,5)3 = -0,125

ÜSSÜN ÜSSÜ
Üslü bir sayının tekrar üssü alınırken; Taban aynen yazılır. Üsler çarpılarak tabana üs olarak yazılır. Üsleri çarpanken işaretlere dikkat ederek çarpınız. Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.üssün üssü

TEK VEYA ÇİFT KUVVETLERPozitif sayıların tüm kuvvetleri pozitiftir. Örnek: +24 = 16
Negatif sayıların tek kuvvetleri negatiftir. Örnek: (-3) 3 = -27
Negatif sayıların çift kuvvetleri ise pozitiftir. Örnek: (-3) 4 = +81
(-1)’ in çift kuvvetleri (+1) , tek kuvvetleri ise (-1) dir.

ÇOK BÜYÜK VE ÇOK KÜÇÜK SAYILAR
Gezegenlerin Güneş’e olan uzaklıkları, Dünya’nın kütlesi gibi bilgileri öğrenirken bunların çok büyük sayılar ile ifade edildiğini görürüz. “a” gerçek sayı, 1 ≤ a < 10 ve n pozitif tam sayı olmak üzere a x 10n gösterimi, çok büyük sayıların bilimsel gösterimidir. Örneğin; 54 000 000 000 000 sayısının bilimsel gösterimi 5,4 x 1013 şeklindedir.
Maddeyi oluşturan taneciklerin kütleleri, bir virüsün uzunluğu gibi bilgiler çok küçük sayılar ile ifade edilirler. “a” gerçek sayı, 1 ≤ a < 10 ve n pozitif tam sayı olmak üzere a x 10-n gösterimi, çok küçük sayıların bilimsel gösterimidir. Örneğin; 0,000000032 sayısının bilimsel gösterimi 3,2 x 10-8 şeklindedir.

ÜSLÜ SAYILARDA DÖRT İŞLEM

Üslü Sayılarda Toplama ve Çıkarma İşlemi

Üslü Sayılarda Toplama Ve Çıkarma İşlemiTabanları ve üsleri aynı olan üslü sayılara benzer üslü sayılar denir. Üslü sayılar toplanırken veya çıkarılırken; Benzer üslü sayıların katsayıları toplanır veya çıkarılır. Bulunan sonucun yanına benzer üslü sayı yazılır. Soldaki örneği inceleyiniz. Örneğimizde altı turuncu çizili 10 üssü 7 ifadesi benzer üslü sayıdır. Bu ifadenin baş katsayıları toplanıp çıkarılarak sonuca yazılmıştır.

Benzer üslü sayı ise çarpım olarak yanına yazılmıştır. Üslü sayılarda toplama ve çıkarma işleminde kural aynıdır. Benzer üslü sayılar toplanıp çıkarılabilir. Bu işlem ise benzer üslü çoklukların baş katsayıları ile yapılır. Benzer üslü ifade aynen sonuca yazılır.

Üslü Sayılarda Çarpma İşlemi

Üslü sayılarda çarpma işlemi yaparken, çarpılan üslü sayıların tabanları aynı üsleri farklı ise; ortak taban, taban olarak yazılır. Üsler toplanarak ortak tabana üs olarak yazılır. 1, 2 ve 3. örnekleri inceleyiniz.

Tabanları farklı, üsleri aynı olan üslü sayılar çarpılırken; Tabanlar çarpılıp taban olarak yazılır, ortak üs tabana üs olarak yazılır (Örnek 4). Tabanları ve üsleri farklı olan üslü sayılar çarpılırken; önce sayıların kuvvetleri alınır. Sonra çarpma işlemi yapılır (Örnek 5).

Üslü Sayılarda Çarpma İşlemi

Üslü Sayılarda Bölme İşlemi

Üslü Sayılarda Bölme İşlemi

Üslü sayılarda bölme işlemi yaparken, üslü sayıların tabanları aynı üsleri farklı ise; ortak taban, taban olarak yazılır. Üsler çıkarılarak ortak tabana üs olarak yazılır. 1, 2 ve 3. örnekleri inceleyiniz. Üç farklı örnekle göstermemin sebebi; yapılan işaret hatalarını engellemek içindir. Negatif üslere çok dikkat ediniz.

Tabanları farklı, üsleri aynı olan üslü sayılar bölünürken; Tabanlar bölünüp taban olarak yazılır, ortak üs tabana üs olarak yazılır. 4. örneği inceleyiniz.

Tabanları ve üsleri farklı olan üslü sayılarda bölme işlemi yapılırken; ilk önce verilen üslü sayıların kuvvetleri alınır. Daha sonra bu sayılar arasında bölme işlemi yapılır. Örnek 5’i inceleyiniz.

Üslü sayılar ünitesini tamamladığınızda; Bir tam sayının negatif kuvvetini belirleyebilecek ve rasyonel sayı olarak ifade edebilecek, ondalık kesirlerin veya rasyonel sayıların kendileriyle tekrarlı çarpımını üslü sayı olarak yazabilecek ve değerini belirleyebilecek, üslü sayılarla toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini yapabilecek, çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade edebileceksiniz.

Üslü İfadelerde Bölme:

  • Tabanları aynı üsleri farklı olan üslü ifadeler bölünürken ortak taban, taban olarak alınır, üsler çıkarılıp üs olarak yazılır.

am  = am – n

an

Örnekler: 28  = 28-5 = 23 = 8

25

  • Tabanları farklı üsleri aynı üslü ifadeler bölünürken; tabanlar bölünüp taban olarak alınır. Ortak üs üs olarak yazılır. 

Örnekler: ( 81 )= 34 = 81

  • Tabanları ve üsleri farklı olan üslü ifadeler bölünürken tabanlar bölünüp önce kuvvetler açılır sonra bölme işlemi yapılır.

 Üslü Denklemler:

 Üssünde bilinmeyen bulunan denklemlere üslü denklemler denir.

 Örnek: 92x – 3 = 27x –1 ise   x’i bulalım.

 Çözüm: (32)2x – 3 = (33)x – 1

 4x – 6 = 3x – 3

x =  3 bulunur.

 Örnek

Çözüm

Örnek 73x-15 = 1  ise   x   nedir?

Çözüm 73x-15 = 1  =  7

3x-15 = 0

3x= 15

x = 5    olur.

2)

a) m tek ise; .x = y

b) m çift ise; x = + y   dır.

Örnek

Örnek

10’un Kuvvetleri

a) n Î N+ olmak üzere

10 n = 1 00… 0’dır.

10 n sayısında n tane sıfır vardır ve sayı (n + 1) basamaklıdır.

b) n Î N olmak üzere

10-n sayısında (bilgi yelpazesi.net) virgülün sağında (n-1) tane sıfır ve n tane rakam vardır.

Örnek

700000000 = 7.108 = 70.107 = 700.106   gibi değişik şekillerde yazılabilir.

0,00015=15.10-5=1,5.10-4=0,15.10-3=150.10-6 gibi değişik şekillerde de yazabiliriz.

Burada bulunan Matematik ÜSLÜ SAYILAR Ders izle videolarından Açılmayan Video Dersler veya Eklenmesini istediğiniz video dersler var ise Lütfen yorum alanından bildiriniz. Ayrıca dersler ve ders anlatanlar hakkındaki soru, görüş ve önerilerinizi de yorum alanından bize iletebilirsiniz.
[egit1]
[egit2]
[egit3]

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ