Egitim-Dünyası

Üniversite Kayıt İçin Gerekli Belgeler ve uyarılar 2014-2015

Üniversite Kayıt İçin Gerekli Belgeler ve uyarılar 2014-2015

üniversite kayıt işlemleri,üniversite kayıt tarihleri,üniversite kayıt evrakları,üniversite kayıt belgeleri,üniversite kayıt için gerekli belgeler,üniversite kayıt için gerekli belgeler 2014,üniversite kayıtları en son ne zaman,üniversite kayıt tarihleri ile ilgili detaylı bilgiler yazımızın devamındadır.

Üniversiteye Kayıt İçin Gerekli Belgeler ve uyarılar 2014-2015Zorlu YGS-LYS sınavlarından sonra adayların belkide birçoğunun gelecekteki hayatlarını biçimlendirecek olan tercih maratonu gerçekleşti ve artık adaylar adaylık kalıbından çıkarak, tercihleri arasından kazandıkları Üniversitelere kayıt yaptıracaklar.
1-5 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirileceği açıklanan Üniversite kayıtları için gerekli bilgi, belgeler & evraklar la beraber kayıt öncesi dikkat edilmesi gerekenler aşağıda sıralanmıştır.

Ayrıca egitim-dunyasi.net okuyucuları için kayıt öncesi yaşadıkları yerden farklı bir İlimize gidecekler içinde çok önemli tavsiyeler ve uyarılar yazımızın sonuna eklenmiştir.

 

Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir.

ÜNİVERSİTEYE KAYIT OLABİLMEK  İÇİN GEREKLİ BELGELER & EVRAKLAR

1) Kayıt yaptıracak kişinin mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi mutlaka yanında olmalıdır

2) Kayıt yaptıracak kişi ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

3) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda vesikalık fotoğraf .(daha fazla çektirmenizi tavsiye ediyoruz, devlet yurdu veya normal yurt kayıtları bazen burs başvuruları vs için bu ilk dönemlerde çok lazım olacaktır. )

4) Katkı payının & öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge (artık ikinci öğretimleri ilgilendiren bir durum olsada siz yine kazandığınız üniversiteyi arayıp bilgi alınız bazen pul ücreti falan olayları çıkabiliyor)

5) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr İnternet adresinde görülebilecektir.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.

Kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuçları adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.

4.2. KAYITLA İLGİLİ ÖNEMLİ NOTLAR

1) Adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz.

2) Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir.

3) Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz.

4) Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez.

5) Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir.

6) Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.

7) Bazı üniversiteler Ön kayıt isteyebiliyor bunu kesinlikle göz ardı etmeyin kazandığınız üniversiteye sorun

Eğitim-Dünyası.net in kayıt yaptıracak yeni üniversitelilere can alıcı tavsiye ve uyarıları

1) Eğer yaşadığınız ilin Dışında kayıt yaptıracaksanız biletinizi mutlaka önceden temin edin (çünkü sizin gibi kayıt yaptıracak en az bir kaç bin öğrenci daha olacak bunu unutmayın)

2)mutlaka üniversite il irtibata geçin bu yukarıdaki belgeler dışında farklı bir belge evrak talepleri varmı, Ayrıca bazı üniversiteler bu kayıt süreleri içinde her fakülte için bir gün belirleyebiliyor (örnek; mühendislik için 1.gün pazartesi, fen edebiyat ve egitim fakültesi için için 2.gün salı…. gibi) eğer kazandığınız üniversite böyle birşey yapıyorsa kazandığınız fakültenin gününü öğrenin ve fazladan gün beklemeyin veya kayıt gününü kaçırmış olmayın..

3)dönüş biletinizi alacakken mutlaka gidip firmadan alın (bu dönemlerde dolandırıcılar oldukça fazla olacaklardır olmayan firmalar adına veya farklı bir firmanın adına elden bilet satmaya çalışabilirler (gerçekleşmiş olayların sayısı çok fazladır)) hatta iner inmez yerinizi ayırtın çünkü bu gelen bir kaç bin öğrencinin dönüşü de olacak.

4)Eğer kalacak yer ile ilgili sıkıntınız olabileceğini düşünüyorsanız, ilk olarak o şehirde bulunan kyk yurtları ile gidip konuşun ve yer durumu hakkında bilgi alın mutlaka, şuan ki halinizle kayıttan sonra misafir öğrenci olarak da kalabilirsiniz, ama bazen ilk günlerde o bile sıkıntı olabiliyor, varsa böyle bir sıkıntı özel yurtlarlada irtibata geçip bir fiyat alın (zaten kayıt günü bir çoğu üniversitenin önünde reklamlarını yapacaklardır)

5)Ailenizle beraber gidiyorsanız ve gidip birkaç gün kalıp kayıt yaptırıp birazda gezip dönmeyi düşünüyorsanız, otel veya pansiyonlardan yer ayırtmayı unutmayın veya öğretmen evi gibi kurumlar dada kalabilirsiniz.

6)Kafanıza takılan veya kafanızı kurcalayan şeyler var ise aşağıda yorum bölümünden sorabilirsiniz..

 

ileriki bir yazımızda yeni üniversiteli arkadaşlarımıza ilk zamanları için taktikler vereceğiz….

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 149 YORUM
  1. bayram dedi ki:

    Iyi gunler ben ikinci ogretim icin harc parasini yatirdim fakat ders kayit tarihni kacirdim ne yapmam gerekiyor donemim bosa mi gider

    1. Merhabalar üniversitenizin öğrenci işleri ile irtibata geçin, yüksek ihtimal ders kaydını kaçıranlar için ekstra bir kaç gün verirler, tabiki size atanmış olan Bölümünüzdeki danışmanınız ile de irtibata geçin…

  2. Burak Davut dedi ki:

    Hocam 18 yaşını doldurmayanlar kayıt yaptırabilirler mi üniversiteye kendi başlaına

    1. Cenk Hoca dedi ki:

      merhaba 18 yaşından küçükler kayıt yaptıramazlar iyi günler

  3. yeliz dedi ki:

    merhaba ben bu sene ek kontenjan ile konya Selçuk üniversitesine yerleştim fakat kalacak yer ile ilgili sıkıntı yaşar mıyım düşüncesi var bende … kyk basvuraları 17 ağustosta bitmiş ve ek kontenjan 2 gün önce açıklandı bizim için bir kayıt tarihi verilir mi yada bir tarih verilmes midir ? araştırdığımda herhangi bir şey bulamadım.

    1. Cenk Hoca dedi ki:

      merhaba kalacak yer konusunda sıkıntı yaşayan birçok öğrencimiz var ,KYK şuanki durumlara göre öğrenciler için en rahat kalma yeri, yedek sıranın gelmesini bekleyin, lakin yedek sıranın gelme garantisi yok, aynı şekilde ne zaman gelir onuda bilemeyiz, öğrenciler memnun olduğu müddetçe KYK yedek sıraları biraz daha zor gelir, takipte kalın iyi günler

  4. seda dedi ki:

    Bn uşak ulubey meslek yüksek okulu bankacılık ve sigortacılık bölümünü kazandm kayıtları ne zamn başlıyo hangi belgeler gerekli rica etsem bilgi verebilirmisiniz ?

    1. Cenk Hoca dedi ki:

      merhaba , net bilgiler için üniversitenin sitesini kontrol etmeniz gerekecektir, güncellemeler ve yeni belgeler isteniyor olabilir, iyi günler

      1. seda dedi ki:

        Sitede güncel bilgiler bulamıyorum.eski yıllara ait bilgiler var hala gecerlimi acaba

        1. Cenk Hoca dedi ki:

          merhaba ,size tavsiyem üniversiteyi telefon ile aramanız ya da yakınsa üniversiteye gitmeniz olabilir, kesin bilgileri o şekilde alabilirsiniz.

  5. Nubahar dedi ki:

    Mrhba hcm bn baybrt illahyt ikinci ogrtm kazandm on jayt yaplyr mu yurt ve burs basvurulari ne zmn aklm ck karsk yardmci olrsanz sevnrm tesekrlr….dahada onmlsi nasl kayt yaptrcm ltfn yardm edn…

    1. Cenk Hoca dedi ki:

      merhaba üniversite kayıtları için lütfen üniversitelerin resmi internet sitelerini takip edin, burs kredı ve yurt imkanları için kredi yurtlar kurumunun açıklamalarını resmi sitelerden görebilirsiniz, iyi akşamlar

  6. ramazan dedi ki:

    hocam benim adıyaman pdr i.ö geldi e devlet şifresi halen çıkarmadım son gün ne zaman ön kayıt yapmassam sıkıntı olur mu ?

  7. Nesibe dedi ki:

    Havacılıkta yer hizmetleri yönetimi bölümünde mülakat var mı ?

  8. Erkan dedi ki:

    Erzincan refahiye rayli sistemler yazmak istiyorum uzaktan egitim…sinavlar tamamen mi online… Calistigimdan dolayi bana sinavlarin tamami online olmasi gerekiyor…rayli sistemler yada havacilik ile ilgili program hangi universitede mevcuttur…kolay gelsin…tercih yapacak arkadaslara basarilar

  9. Mervee dedi ki:

    Mrhba. Ben uşak eşme meslek yüksk okulunu kazandm ama açköğretmdn mezun oldm o yüzdn henz kayt yaptrmdm kayt içn neler gerekli??
    Brde kaçrdğm dersleri nasıl telafi edeblrm yardımcı olursanz sevinrmm.

  10. sultan dedi ki:

    merhaba hocam ben ek yerleştirme ile akdeniz ünv. kazandım fakat bir türlü internet üzerinden ön kayıt çıktısı alamıyorum zorla da olsa öğrenci nomu aldim fakat orada kayıt tarihi 12.10.2014 yazıyor kayıt yapılmadı yazıyor ama ösym sonuç belgesinde 13.10.2014 – 15.10.2014 yazıyor ben bu dururmu anlamadım ne yapmam gerekiyor

    1. egitimdunyasi dedi ki:

      merhaba bazen üniversitelerin sistem hataları olabiliyor size tavisyem biran önce üniversitenin öğrenci işlerini arayarak konuyu iletmeniz..

  11. Merve dedi ki:

    Merhaba hocam on lisans tan alttan dersim oldugu icin on lisans diplomami alamadim lys den kazandigim yeni lisans programi kayit esansinda lise diplasinin aslini veya mezuniyet belgesini istiyolar daha once okudugum universite lise diplomasinin aslini vermyo fakat asli gibidir diye muhurlenmis fotokopisini aldim univ kayit esnasinda sorun cikarmi? Selcuk univ ogrenci islerni ariyorum bilgi almak icin fakat ulasamyorum bi de onlisanstan kalan alttan derslermi verebilyomuyum? Yardimci olursaniz cok sevinirim tesekkurler.

    1. egitimdunyasi dedi ki:

      merhaba normalde üniversite ile ilişiğinizi kestiyseniz lise diplomanızı vermeleri lazım, kendi üniversitenizin size verdiği aslı gibidir hakkında birşey diyemeyeceğim, şuan kazandığınız üniversitenin inisiyatifinde olan birşey, aslında bir çok üniversite kayıt dökümanlarında; “diplomanın mezun oluanan liseden olan aslı gibidir geçerlidir” şeklinde ibareleri yer alıyordu…önlinsans dersleriniz ilgili olan sorunuzu anlayamadım..
      ama kesin bilgi için öğrenci işlerine ulaşamıyorsanız mail atın, ve kazandığınız bölüm & fakültenin sekreterliğini arayarak durumu izah edin bilgi isteyin..

      1. Merve dedi ki:

        Cok tesekkur ederim hocam. Onlisans derslerimle ilgili on lisansi bu yil bitirdm fakat alttan dersim oldugu icin mezun olamadim bu durumdan dolayi ne on lisans diplomami alabildim nede okula ilk kayit icin verdogim lise diplomasini asil sorum su hocam simdi lisans kaydim yapildiktan sonra ben on lisanstan biraktgm allttan derslermin sinavlarna girebilirmiyim? (on llisans kaydmi silmedim) hocam kusura bakmayin cok soru sordum ama bide selcuk univn akademik takvimnde ek kayit tarihleri 29eylul-3ekim diye gecyo osym resmi sayfasinda ise 13-15 ekim dogrusu osymnin duyurusu dmi?

        1. egitimdunyasi dedi ki:

          yök tan zamanında şu şekilde açıklama yapılmıştı..
          “YÖK’ten yapılan açıklama şu şekilde: “Bilindiği üzere, yükseköğretim kurumlarında aynı anda aynı düzeyde veya faklı düzeyde eğitim yapılması hususu, 22 Eylül 2011 ve 27 Eylül 2012 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantılarında görüşülmüş ve yükseköğretim kurumlarında örgün, uzaktan eğitim ve açıköğretim programlarında aynı anda lisans ve önlisans eğitimine devam edilebileceğine, ancak aynı anda örgün iki önlisans veya iki lisans programında eğitime devam edilemeyeceğine karar verilmiştir.” Açıklamada ayrıca yükseköğretim kurumlarında 4 yıllık lisans programına kayıtlı olan öğrencilerin aynı zamanda Mühendislik Tamamlama Sınavı sonucuna göre Mühendislik Tamamlama Programlarına kayıtlarının yapılabileceği de belirtildi. ” ama bir çok görüş üniversitelerin sıkıtı yapabileceğini savunuyor… siz öğrenci işleri ile irtibata geçin bakalım üniversite ne düşünüyor…

          ek kontenjanda üniversitelerin duyuruna bakmak esastır akademik takvimlerin bir çoğu haziran temmuzda hazırlandığı için bazı sapmalar olabiliyor

  12. Merve dedi ki:

    Nevşehir üniversitesi ön kayıtları ne zaman başlıyor ? nereden yapılıyor link atsanız

  13. hakan dedi ki:

    hocam ek tercihler sonucunda tarih 2. öğretim kazandım. ek tercihlerin kayıt tarihi ve burs başvuruları ne zaman başlıyor bilgi verirseniz sevinirim. şimdiden teşşekürler…

    1. egitimdunyasi dedi ki:

      2014–2015 ÖĞRETİM YILINDA YURT İÇİNDE EK KONTENJAN İLE YÜKSEK ÖĞRENİM PROGRAMINA GİRMEYE HAK KAZANAN ÖĞRENCİLERİNİN YURT BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ.

      BAŞVURU TARİHİ:08 EKİM 2014 – 15 EKİM 2014 (15 EKİM 2014 DAHİL)

  14. veysel dedi ki:

    Bingöl üniversitesi ön kayıt istiyor ama bi türlü kaydımı yapamiyorum yardımcı olun lütfen cevap bekliyorum şimdiden teşekkürler 🙂

  15. halil ibahim gökbayrak dedi ki:

    s.a. iyi günler…biz e-devlet şifresi ile kayıt yaptırduk.öğrenci belgesi almak istedik.evrak eksik dendi.en geç 12.09.2014 cuma gününe kadar tamamlayınız diyorlar.biz kayıt yaptık ise eksik evrakın daha sonra da tamamlanması olmaz mı? bunun için okullar açılınca gidersek bir hak kaybımız olur mu? teşekkürler…

  16. süreyya dedi ki:

    kırıkkale üni dgs ile kazandım önkayıt zorunlumu

  17. süreyya dedi ki:

    kırıkkale üniversitesi dgs ile kazananlar önkayıt yapacakmı ön kayıt tarihini kaçırdıysak sorun olurmu

    1. Kerim Hoca dedi ki:

      üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmenizde fayda var. sorun yaşayabilirsiniz.

  18. sema dedi ki:

    düzce üniversitesi türk dili edebiyatı kazandım 2-öğretim ders programlarını nereden öğrenebilirim ayrıca devlet yurdunu 768.yedek kazandım çıkarmı

    1. kerim hoca dedi ki:

      ders programları henüz hazırlanmamıştır. hazırlandığı zaman bölümünüzün sitesinden öğrenebilirsiniz. 768. sıra biraz zor ama kyk da sürekli yerleştirmeler yapılır. şanşınız düşük ama bir ihtimal okullar açıldıktan bir süre sonra yerleşebilirsiniz.

  19. zeki dedi ki:

    Dgs ile akdeniz Üniv. İnşaat müh. Yerleştim.. Kayıt tarihleri ösym tarafından 8-12 eylül olarak belirlenmiş.. Bu tarih doğrumu? Öğrenci işlerini defalarca kez aramama rağmennet bi yanıt alamadım. Bi ddiğer durum ise dgs ile yerleşen öğrencilerden kayıt için istenen belgeler nelerdir?

    1. egitimdunyasi dedi ki:

      osym tarafından resmi olarak açıklanmışşa doğrudur zaten büyük bir çogunluk üniversitede 8-12 eylül olarak açıklamış, yalnız bazı üniversiteler 4 eylül diyede açıklayanlar olmuş , ama öğrenci işleri bu tarihleri bilmeyecekse kim bilecekki çok saçma geliyor adamların yaptıkları, olmadı en son rektörü arayın diyebiliyorum anacak
      genel olarak istenen evraklar ise;
      – 2014 DGS Yerleşme belgesi
      ¯ 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu (Önlisans) Diploması veya Geçici Mezuniyet Belgesi
      ¯ Önlisans Transkript, Not Dönüşüm Tablosu ve Ders İçeriği
      ¯ Nüfus Cüzdanı onaylı örneği
      ¯ 12 adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf
      ¯ İlgili muhtarlıktan yeni tarihli ikametgah belgesi
      ¯ 1992 ve önceki yıllarda doğumlu Erkek adaylar için ilgili askerlik şubesinden alacakları “Bir fakülte veya yüksekokula kayıt olmasında askerlikçe hiçbir sakınca olmadığına” dair belge.
      ¯ Eğitim ücreti ve kayıt harçlarının yatırıldığına dair banka dekondu.

  20. rabia dedi ki:

    ben Erzincan üniversitesi tercan myo sosyal hizmetler bölümüne e-devlet ile internet üzerinden yaptım 1-5 eylül kayıt tarihleri arasında gidip bir daha mı yapmalıyım 🙂

  21. gizem dedi ki:

    ben dgs ıle kırıkkale unıverstesi işletmeye yerleştım . dgs kayıtları ıcın okulu aradım ama hıcbır bılgı vermıyorlar. dgs kayıtları ne zaman?

    1. egitimdunyasi dedi ki:

      genel olarak üniversiteler 8-12 eylül tarihlerinde dgs kayıtlarını alıyorlar ama bazı üniversitelerde sadece 4 eylülde alıyorlar kayıtları, üniversitenizin öğrenci işlerini arayın çünkü bu tür bilgiler burada bulunmaktadır..

  22. zeza dedi ki:

    dgs ile dicle ü. arap bölümüne yerleştim..başvuru tarihleri tam olarak nedir..kayıt ücretlerini nasıl öğrenebilirim..üniversiteye tel ile ulaşamıyorum bana arap bölümüne ulaşabileceğim net bi numara verebilir misinz…şimdiden teşekkürler

  23. gizem dedi ki:

    kaç fotoğraf yeterli 12 mi 6 mı 6 tane olsa olmaz mı ??

    1. egitimdunyasi dedi ki:

      bazı üniversiteler 12 bazı ları 8 bazıları 10 tane isteyebiliyor ama geneli 12 tane istemektedir. buradaki yazımızda en genel şekilde yazılmıştır.

  24. Bahar dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar geçici mezuniyet belgesi belgede eylülün son haftasında yapılacak olan sorumluluk sınavında başarılı olma durumunda mezun edilecektir yazıyo kayıtta problem olur mu ı

  25. Mehmet dedi ki:

    Ben (Akdeniz Üni.) Ön Kayıt Formuna 2 Gündür Ulaşamıyorum. Ön kayıt Yapamadım . Kayıt İçin Gittiğim Zaman Bir Sorun Çıkar mı ?

    1. egitimdunyasi dedi ki:

      şu aralar asıl kayıt dönemi başladığı için kaldırılmış olma ihtimali var, hemen üniversitenizin öğrenci işleri irtibata geçerek bilgi alın, unutmayın kayıt tarihleri 1-5 eylül arası

  26. esra dedi ki:

    18 yaşını doldurmayan biri üniversiteye kayıt yaptırabilirmi

    1. egitimdunyasi dedi ki:

      yanınızda velinizin olması daha iyi olur çünkü sizin imza yetkinizle alakalı sıkıntılar çıkarabiliyorlar..

  27. emre dedi ki:

    dicle üniversitesi ikinci öğretim için harc parası yatıracam bankadan ama öğrenci numarısı istiyorlar henüz numara falan almadım yardımcı olabilir misiniz?

    1. egitimdunyasi dedi ki:

      vakit kaybetmeden öğrenci işleri ile görüşün yoksa kayıtta problem çıkabilir..

  28. mustafa dedi ki:

    büro yönetimi için sağlık raporu gereklimi

  29. mert dedi ki:

    selçuk üniversitesi askerlik durum belgesi istiyor internette okudum üniversiteler kendi tecil ettiriyormuş sistemde askerliğin yapıldığı veya yapılmadığı gözüküyomuş şimdi ne yapmam lazım kafam karıştı

  30. songül dedi ki:

    ya ben kyk yurt başvurularını kaçırdım ve özel yurtta da kalamayacağım. ne yapmalıyım?

    1. egitimdunyasi dedi ki:

      ek başvurular başlayana kadar kyk da misafir öğrenci olarak kalma şansınız var…

BİR YORUM YAZ