Egitim-Dünyası

Bıyık Saç Tanımlayan Yönetmelik Yanlış

Bıyık Saç Tanımlayan Yönetmelik Yanlış

Bıyık Saç Tanımlayan Yönetmelik Olmaz

Öğretmen Halil Serkan Öz’ün Yalova Valisi tarafından azarlandığı iddiası ve bir süre sonra da kalp krizinden ölmesi, kılık kıyafet yönetmeliğini yeniden gündeme geldi. Sendikalara göre bu yönetmeliğin en kısa değişmesi lazım.

‘Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’te 8 Ekim 2013’te yapılan değişiklikle kamuda başörtüsü serbest oldu. 1982’den kalma yönetmelikteki “Görev mahallinde başının daima açık, saçlarının düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklarının normal kesilmiş olması” şartı kaldırılmış bulunduruyor.

Ancak yönetmelikteki pek çok sınırlama aynen devam etti. Yönetmeliğe göre, kadınların kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech kot ve benzeri pantolanlar, dizden yukarı ve yırtmaçlı etek, sandalet giymesi yasak olarak görülüyor.

‘Her gün traş, bıyık üst dudak hizasını geçemez’

Erkekler için ise bıyığın biçiminden favorilere kadar pek çok sınırlama var:

“Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez.”
Öğretmenler için de geçerli olan bu yönetmeliği eğitimciler iki yıldır serbest kıyafet giyerek protesto ediyor. Pek çok sendika, üyelerinin serbest kıyafet ile okullara gitmesi kararı aldı. Sendikalar Halil Serkan Öz’ün ölümünün ardından çağdışı buldukları yönetmeliğin değişmesi gerektiğini yineliyor:

“Kendi gibi olmayana özgürlük yok”

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca:

“Kılık kıyafet yönetmeliğine karşı eylem kararımızı alırken öğretmenlerin, kamu çalışanlarının verdiği hizmetin, ürettiği işin konuşulması gerektiğini söylemiştik. Çoktan aşılması gereken bir konu. Başörtüsü serbestliği ile bu sürecin bittiğini düşünüyorduk. Ancak özgürlükleri savunurken kendi gibi olmayanların özgürlüklerine sıcak bakmayan kamu tutumu ile karşı karşıyayız. Yönetmelik bir an önce değişmeli.”

“Öğrenciye tanınan hak öğretmene de tanınmalı”

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk:

“Enerji Bakanı sakallı oluyorsa, kamu çalışanlarına sakalsız okula geleceksin diye diretmenin anlamı yok. Yönetmelik sil baştan ele alınmalı. Memurlarımızın talepleri ve dünyanın gerçekleri doğrultusunda düzenlenmeli. Okullarda yönetmelik anlamsız kaldı. Çünkü iki senedir sendika üyesi öğretmenler serbest kıyafet ile gidiyor. Bazı kaymakamlar, valiler soruşturma açacağız gibi yazılar yolluyor okullara ama ceza da verilmedi kimseye bugüne kadar. Yönetmeliği fiili duruma uygun hale getirmek lazım. Bıyığımı saçımı tanımlayan yönetmelik olamaz. Öğrenciye tanınan serbest kıyafet hakkı öğretmene de tanınmalı.”

“Siyasi irade ile değişmeli”

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın:

“Sivil itaatsizlik eylemlerimizle hükümet bir paket içinde kadınlara başı açık olma dayatmasını ortadan kaldırdı. Ancak eylemlerimiz sadece başörtüsü ile ilgili değildi. Hala üyelerimiz serbest kıyafetle gitmeye devam ederek eylemlerine devam ediyor. MEB ile yaptığımız tüm toplantılarda kılık kıyafet dayatmasını gündeme getiriyoruz. Yönetmelikteki değişiklik Bakanlar Kurulu ve siyasi iradenin en üst noktasından alınacak bir tavırla olabilir. ”

“Şekille değil eğitimin içeriği ile ilgilenin”

Eğitim İş Genel Başkanı Gürkan Avcı:

“Yönetmelikteki son yapılan yetersiz değişiklikten sonra bizim de üyelerimiz kravat takmamaya, ceket giymemeye başladı. Kot ile giden de sakal ile giden de oldu. Yönetmelik değişene kadar eylemimiz devam edecek. Var olan yönetmelik Kenan Evren sonrası hayata geçirilen bir yönetmelik. Sendika olarak okullarımızın rengarenk olmasını istiyoruz. Şekille değil eğitimin niteliğiyle, içeriği ile ilgilenmemiz lazım. Eğitim ve bilim özgür ortamlarda yetişir.”

“Dilenci zannedip para verirler” demişti

Eğitim-Sen, Yalova Termal Fen Lisesi öğretmenlerinden Halil Serkan Öz’ün, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu tarafından öğrencilerinin önünde kıyafeti nedeniyle azarladığını iddia etmişti. Eğitim Sen Yalova Şube Başkanı Cevat Güneş, Cebiroğlu’nun Öz’e sınıf içerisinde, “Bu saç sakal ne? Sen ne biçim öğretmensin? İnsanlar dışarıda görseler dilenci zannedip para verirler” diyerek hakaret ettiğini söylemişti. Öğretmen Öz bir süre sonra, duruma tepki olarak bazı sendikaların kendisine destek amacıyla düzenlediği yürüyüşte kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

Vali Cebiroğlu ise Salı günü yaptığı açıklamada, Öz’ü azarlamadığını, “Mevzuat gereği ikaz ettiğini” savundu. Cebiroğlu, “Basında belirtildiği üzere hakaret etmem mümkün değil, benim fıtratımla hiç bağdaşmayan bir durumdur. Bu, neden böyle oldu bilemiyorum. Basında anlatılan ile gerçek, tamamen tezattır” dedi.

Umay Aktaş Salman – Al Jazeera

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ