Egitim-Dünyası

Engelli Memur Kontenjanları

Engelli Memur Kontenjanları

İş Kanunu uyarınca 50 ve daha fazla çalışanı bulunan özel sektör işyerlerinde çalışan sayısının yüzde 3’ü oranında engelli istihdam edilmesi şart. Yani 100 işçisi olan bir özel sektör işyerinin 3 engelliyi çalıştırma zorunluluğu içinde. Kamuda ise yüzde 4 engelli ve yüzde 2 eski hükümlü veya Terörle Mücadele Kanunu kapsamında malul sayılmayacak şekilde yaralananları istihdam etme zorunluluğu bulunuyor. İşyerlerinin işçi sayısı hesaplanırken aynı il içerisinde ve aynı işverene bağlı işyerlerinin işçi sayısı birlikte değerlendiriliyor.

İŞKUR BU İŞTE YER ALMALI

İşverenlerin çalıştırmak zorunda oldukları engellileri İŞKUR üzerinden temin etmeleri gerekiyor. Bu şekilde istihdam etme zorunluluğu bulunan engelliler için teşvik mekanizması işliyor. İŞKUR üzerinden işverenlerin işyerlerine çalışmak için gönderilen engelliler için ödenen sigorta priminin işveren hissesinin tamamı Hazine tarafından karşılanıyor. Yani işverenler çalıştırmak zorunda oldukları engelliler için sigorta primi ödemiyor. İşverenler kontenjan dahilinde çalıştırdıkları engellilere yalnızca ücret ödemek durumunda.

Fazla istihdam edene teşvik

Ayrıca engelli istihdam etmek zorunda olmayan veya daha fazlasını istihdam eden işyerlerine de aynı teşvik uygulanıyor. İŞKUR verilerine göre Türkiye’de 19 bin 150 işyerinin engelli istihdam etme zorunluluğu var. Bu işyerlerinde toplamda 120 bin  engellinin istihdam edilmesi zorunluluğu bulunuyor. Fakat engelli istihdamı zorunluluğu kapsamında istihdam edilen engelli sayısı yalnızca 9 bine yakın.. Yani 26 bine yakın engelli kontenjanı ne yazık ki hala doldurulamamış durumda.

En başarılısı Bartın iken en Kötü İstihdam   Ardahan şehrinde

İŞKUR’un verilerine il bazında bakıldığında engelli istihdamı konusunda en başarılı ilin Bartın olduğu görülüyor. Bartın’da istihdam edilmesi gereken engelli sayısı 255 iken istihdam edilen engelli sayısı 245. Yani engelli kontenjanlarının yüzde 96’sı doldurulmuş. Kayseri, Erzincan, Sivas, Mardin, Konya, Bolu, Kırıkkale, Aksaray, Bitlis gibi illerde engelli kontenjanlarının yüzde 90 ve daha fazlasının doldurulduğu iller. En kötü il ise Ardahan. Ardahan’da kontenjan kapsamında 13 engellinin istihdam edilmesi gerekiyorken yalnızca 3 kişi istihdam ediliyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ