Egitim-Dünyası

2015 Kaymakamlık Sınavı İçin Düzenleme

2015 Kaymakamlık Sınavı İçin Düzenleme

2015 Kaymakamlık Sınavı İçin Yeni Düzenleme Geldi
Kaymakam adaylığı yazılı sınavına mülakatta üç defa başarısız olanların katılamayacağına ilişkin kanun hükmü, Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmiyor.

Ankara 4. İdare Mahkemesi tarafından görülen bir dava ile alakalı olarak, 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu’nun 2. maddesinin birinci fıkrasının söz konusu düzenlemeyi içeren (b) bendinin ikinci cümlesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvuruldu. Anayasa Mahkemesi başvuruyu esastan görüşerek düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Resmi Gazete’ de yayımlanan gerekçeli kararda, Anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine atıfta bulunularak, kanunların kamu yararının sağlanması amacına yönelik olması, genel, objektif, adil kurallar içermesi ve hakkaniyet ölçütlerini gözetmesinin hukuk devletinin gereği olduğu kaydedildi.

Anayasanın kamu hizmetine girme hakkını düzenleyen 70. maddesine göre, “Her Türk ‘ün, kamu hizmetlerine girme hakkına sahip olduğu ve hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemeyeceğine” vurgu yapılan gerekçede ;

“Daha önce üç defa mülakatta başarısız olmanın, kaymakam adaylığı görevinin gerektirdiği hangi niteliklerle uyumlu olamayacağı hususu, gerek Kanun’ nun 2. maddesinden gerekse bu maddeye ilişkin yasama belgelerinden anlaşılamamaktadır. Diğer taraftan, daha önce üç defa mülakatta başarısız olmanın, kaymakam adaylığı görevinin nitelikleriyle uyumlu olmadığı sonucuna ulaşmayı haklı kılacak objektif bir neden de tespit edilememektedir. Kişinin önceden üç defa mülakatta başarısız olması, kaymakamlık görevinin gerektirdiği niteliklere sahip olamayacağının karinesi olarak da görülemez. Kaldı ki kişinin kaymakamlık mesleğine elverişli olmadığının sonradan anlaşılması durumunda adaylık döneminde ilişiğinin kesilmesi mümkündür”, ifadelerine yer verildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ