Egitim-Dünyası

Okullaşma Artarken Öğretmen Ataması Artacak mı?

Okullaşma Artarken Öğretmen Ataması Artacak mı?

Okullaşma Oranı Çok Arttı , Öğretmen Atamaları Nasıl Olacak?

Okullaşma oranları artıyor, okullaşma oranlarının artması öğretmen atamasını arttıracak mı ? yüzbinlerce öğretmen adayı atanmayı bekliyor işte Türkiye’de okullaşma oranı;

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, 10 yılda yürütülen çalışmalar sonucunda okullaşma oranının yüzde 100’e ulaştığını belirterek, “2014-2015 eğitim öğretim yılında bu oran ilkokulda net yüzde 96,30, ortaöğretimde de yüzde 94,35 olarak gerçekleşti” açıklamasında bulundu.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nce 12 ilde 120 okulu kapsayan “İlköğretim Kurumlarına Devam Oranlarının Artırılması Teknik Destek Projesi” kapsamında Mardin’de muhtar, imam, kanaat önderleri ve okul yöneticilerinin katıldığı toplantı düzenlendi.

Bir otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kocabıyık, eğitime erişimin sağlanması için kapsayıcı eğitim ilkelerinin hayata geçirilmesi ve çocukların temel eğitim ile orta öğretim süreçlerini zamanında tamamlayabilmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.

“Yüzyılımızın en önemli ve öncelikli sorun alanlarından biri olan eğitim hakkına erişim, her çocuk için hayati öneme sahip temel bir haktır” diyen Kocabıyık, bu nedenle, çocukların eğitime erişimlerinde önlerine çıkan engelleri kaldırmak ve hakkaniyeti sağlamanın herkesin en temel görevlerinden biri olduğunu kaydetti.

– “10 yılda okullaşma oranı neredeyse yüzde 100’e ulaştı”

Kocabıyık, okula düzenli olarak devam etme alışkanlığını erken yaşta edinen çocukların tüm eğitim hayatları boyunca bu alışkanlığı sürdürdüğünü, bunun bireylerin hayatlarında boşlukların oluşmasını engelleyerek yaşamlarını şekillendirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın son 10 yılda yürüttüğü çalışmalar sonucunda okullaşma oranı neredeyse yüzde 100’e ulaştı. 2014-2015 eğitim öğretim yılında bu oran ilkokulda net yüzde 96,30, ortaöğretimde de yüzde 94,35 olarak gerçekleşti. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere çocuklarımızın okula erişimindeki sorunlar önemli ölçüde çözülmüştür. Fakat onları okulda tutma ve ortaöğretimden diploma alarak mezun etmede henüz kat etmemiz gereken uzun bir yolumuzun olduğunu görmekteyiz.”

MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük da okula devamın artırılması için ailelerin yanı sıra, din görevlileri ve muhtarların da gayret içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Büyük, 12 yıllık zorunlu eğitime katılımın önündeki engellerin kaldırılmasında muhtar, kanaat önderleri ve imamların desteğinin önemli olduğuna dikkati çekerek, özellikle kız çocuklarının okula gönderilmesi konusunda destek beklediklerini vurguladı.

Büyük, şöyle dedi:

“Kız çocuklarımızın okullaşması konusunda hepimize sorumluluk düşüyor. Kimse bu yükten kaçınamaz. Burada bir çocuğun terör örgütünün, kötü zihniyetli insanların eline düşmesinden hepimiz muzdarip olmalıyız, yüreğimiz yanmalı. Bu bölgenin kaderini, ülkenin geleceğini değiştirecek olan eğitimli çocuklar, eğitimli insanlardır. Bu toplantının temel maksadı da budur.”

Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt ise MEB’in mevcut okulların niteliğini artırmaya yönelik adımlar atarken bir yandan da öğrencilerin eğitim ve öğretim dönemlerinde okullarda bulunması ve bu dönemleri en iyi şekilde geçirmesini amaçladığını anlattı.

Bu kapsamında yapılacak olan çalışmalarda ne kadar çok geniş kitleye ulaşılır ve farkındalık artırılırsa başarıyı yakalama şansının o denli artacağına işaret eden Kurt, kanaat önderleri ve okul idarecilerinin desteği ve çalışmalarıyla önemli başarılara imza atılacağına inandığını aktardı.

– “MEB’in çabalarını takdirle karşılıyoruz”

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombatı da MEB’in özellikle eğitimin her seviyesinde okula devamın artırılması için gerçekleştirdiği çabaları takdirle karşıladıklarını belirtti.

AB’nin Türkiye’ye desteklerinin devam edeceğini, projeyi son derece önemsediklerini vurgulayan Szombatı, şunları dile getirdi:

“Okuldan erken ayrılma Avrupa toplumlarında yaşanan en büyük sıkıntılardan biri. Bizler Avrupa 2020 strateji çerçevesinde özellikle Avrupa’da erken terkleri sona erdirmek, 2020 yılında okuldan erken ayrılmayı yüzde 10’un altına çekmek istiyoruz.”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği, Altyapı, Sosyal ve Bölgesel Projeler Bölüm Başkanı François Begeot ise okul idarecilerinin ve kanaat önderlerinin çocukların okuldaki başarısı ve okula devamlarının sağlanması konusundaki etkisinin son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Vali Yardımcısı Tolga Kamil Ersöz de çocukların okula devam etmesi için birçok imkanın sunulduğuna dikkati çekerek, okula devamın sürekliliği için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ