Egitim-Dünyası

Öğretmenlere Yenilikler Geliyor !

Öğretmenlere Yenilikler Geliyor !

Öğretmenler e-imzaya geçiyor 

Teknolojiyi kullanmaya devam eden MEB’den yeni bir açıklama geldi, açıklamaya göre öğretmenler artık imzaları e-imzaya göre yapacak;
MEB Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bilal Tırnakçı, Millî Eğitim Bakanlığı’nda paraf ve imza yetkisi olan personel ile birlikte Bakanlık’ta görevlendirilen bütün personele e-imza verileceğini belirtirken, TEOG sınavlarını da sanal ortamda yapabilecek altyapı ve donanıma sahip olduklarını söyledi.
yönetim sisteminde bir tık mesafede işlem yapılıyor” bilgisini verdi.

Millî Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bilal Tırnakçı, MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından Sakıp Sabancı Basın Merkezi’nde düzenlenen “Basın Merkezi Toplantıları”na katılarak gazetecilere yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgiler verdi.

MEB bünyesinde 111 bilgi işlem personelinin bulunduğunu aktaran Tırnakçı, MEB´de kullanılan yazılımların tamamının yerli kaynaklarla Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde geliştirildiğini belirterek ekip, teknik ve donanım olarak üst düzeyde çalışmalar yürüttüklerini, Bakanlık’ın bütün genel müdürlüklerinin taleplerini verimli bir şekilde karşıladıklarını kaydetti.

Toplam 80 modülün altyapı çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Tırnakçı, öğretmenlere rotasyon modülünün de hazır olduğunu söyledi.

Millî Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen “not defteri” uygulamasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Tırnakçı, sistemle öğretmenlerin, istedikleri her yerden cep telefonu veya akıllı cihazlarıyla öğrencilerinin yazılı notu, performans ve proje notu gibi bilgilerine ulaşabileceğini belirterek sistemi öğretmenlerle veliler arasındaki iletişimi güçlendirmek için hayata geçirdiklerini kaydetti.
MEB bünyesinde görev yapan tüm öğretmenlerin e-imzaya geçişi için hazırlıkların sürdüğünü bildiren Tırnakçı, şu açıklamalarda bulundu:

“Okullardaki tüm öğretmenler, e-imzaya kavuşacak, e-imza üzerinden işlemlerini yapabilecek. Burada bürokrasiyi azaltmaya çalışıyoruz. Tabii bir de tüm yazışmaları sisteme dâhil ederek güvenliği sağlamış oluyoruz. Bilişim teknolojilerinin ve bu sistemin kullanılması, hem vatandaşın güvenliği, hem sistemin dinamik kullanımı açısından beraberinde de Türkiye´nin gelecek vizyonu açısından önem arz ettiğini düşünüyoruz. Öğretmenler, e-imzalarıyla kurum işlerini, rotasyon, izin ve nakil taleplerini e-imzalarıyla Bakanlık’a iletebilecekler.”

Tırnakçı, ilk e-imzayı, bu yılın eylül ayından itibaren öğretmenlere vermeyi planladıklarını belirterek, “Daha sonra, kademe kademe 800 bin öğretmenin tamamı 2016´nın sonunda e-imzaya geçmiş olacak” bilgisini verdi.
Sanal sınav için gerekli altyapı ve donanım hazır

Tırnakçı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın sahip olduğu varlıkların korunması ve uygun biçimde yönetilmesi için TS-ISO/IEC 27001 standardının uygulandığını söyledi.
E-sınav uygulamasına ilişkin bilgileri veren Tırnakçı, motorlu taşıt sürücü adaylarına yönelik e-sınavların pilot bölge olarak 2010´dan beri Ankara´da yapıldığını, bu sınavın yakında Eskişehir´de de yapılacağını açıkladı.
Bu çalışmanın ileride yapılacak e-sınav uygulamaları ile ilgili bir ön çalışma olduğunu belirten Tırnakçı, “Geniş bir soru havuzumuz var. Dışarıdan sızmalara karşı güvenlik üst düzeyde” bilgisini paylaştı.
E-sınav uygulamasını ileride TEOG ve diğer sınavlarda da uygulamayı düşündüklerini bildiren Tırnakçı, “TEOG´la ilgili belirlediğimiz bir takvim yok ama şu anda biz hazırız. Onun mikro uygulamalarını yaptık” dedi.
Tırnakçı, TEOG sınavlarını sanal ortamda yapabilecek altyapı ve donanıma sahip olduklarını belirterek, “Bunun için Bakanlık önce karar alacak, Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğü bizden talepte bulunacak. Biz bu alanda mikro uygulamalar yaptık. Çocuğun sınav kâğıdını işaretlemesiyle bizim ekranlarımızı işaretlemesi anlamında bir fark yok. Ayrıca sınav sonuçlarının hızlı geri dönüşü anlamında artıdayız. Anında sonuç verebiliyoruz. Şimdi bir ay bekleniyorsa o zaman iki günde verebiliriz. MEB, e-sınav konusunda teknik olarak her türlü donanıma sahip ancak TEOG´un elektronik sınav şeklinde yapılması için şartların oluşması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
MEB´de 1 milyona yakın çalışan bulunduğunu, çalışanların tüm iş ve işlemlerinin MEBBİS üzerinden yapıldığını anlatan Tırnakçı, sistemin sorunsuz çalıştığını söyledi.

E-okul sisteminin de yüksek güvenlikle korunduğunu dile getiren Tırnakçı, e-okuldan 927 farklı istatistiki bilgiye ulaşılabileceğini aktardı.
“Kriz tedbirlerini aldık”

Tırnakçı, MEB´in resmi web sitesinin aylık görüntülenme oranının 10 milyon 74 bin olduğunu, bu yönüyle Türkiye´nin en çok görüntülenen sitelerinden birini yönettiklerini söyledi.
Özellikle öğretmen ataması ve sınavların açıklanma dönemlerinde sistemde bir tıkanma yaşanmaması için tedbirler aldıklarını belirten Tırnakçı, “Türkiye genelindeki elektrik kesintisinde bile sistemlerimiz kesintisiz hizmet vermeye devam etti ve hiçbir veri kaybı da olmadı. Bu bina çökse bile en fazla bir günde sistemlerimizi tekrar ayağa kaldıracak şekilde kriz tedbirleri almış durumdayız” diye konuştu.

MEB bilgi işlem sistemlerinin güvenliği için zafiyet testleri uyguladıklarını belirten Tırnakçı, hacker saldırılarının sayısına ilişkin bir soru üzerine, Bakanlık’ın resmi internet sitesine günde 20-25 büyük çaplı, 500-600 küçük çaplı saldırının geldiğini bildirdi. Tırnakçı, e-okula yapılan saldırıların da dâhil edilmesi hâlinde günde 35 büyük çaplı, 4 binin üzerinde de küçük çaplı hacker saldırının yapıldığını belirterek, “Sınav açıklama dönemlerinde saldırılar artıyor. Biz bunları önceden tahmin ettiğimiz için gerekli tedbirleri alıyoruz” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ