Egitim-Dünyası

Öğretmenlere Girişimcilik Eğitimi

Öğretmenlere Girişimcilik Eğitimi

Öğretmenlere Girişimcilik Eğitimi VERİLDİ,

 

Yaklaşık üç yüz öğretmen, tam adı “Gençlerin iş gücüne etkin katılımı, finansal okuryazarlık ve girişimcilik yeteneklerinin artırılması projesi” olan proje kapsamında, iki gün  boyunca (16-17 Şubat 2015) eğitim aldılar.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği’nin proje ortaklığını üstlendiği eğitimin proje iştirakçisi Girişimcilik Derneği, destekçileri ise İstanbul Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bakanlığı idi.

İki gün süren etkinlikte Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın tanıtımı yanında simülasyon eğitimi ve oyunlara da yer verildi. Simülasyon eğitiminde katılımcılar, sanal şirketler kurup, kurdukları şirketin kuruluş-sermaye-ürün-pazarlama-satış-tasfiye gibi tüm aşamalarını yaşayarak öğrendiler.

Etkinlikte post-it ve lokum düellosu gibi eğlenceli oyunlara da yer verildi.

Eğitimin birinci günü açılış sunumunu yapan Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Engür Rutkay, bu projeyle birlikte hedeflerinin, 200 lise, 400 öğretmen, 200’den fazla iş dünyası gönüllüsüne ve 4000 öğrenciye ulaşmak ve 100 Genç Başarı şirketi kurmak olduğunu, söyledi. Vakıf olarak toplam 123 ülkede örgütlü olduklarını söyleyen Rutkay, 9-10 yaş grubundaki öğrencilere akıllı tüketici eğitimi verdiklerini, 16-18 yaş grubundakilerin ise Genç Başarı Şirket Programı eğitimi yanında temmuz ayında üç haftalık inovasyon kampına alındıklarını, söyledi. Rutkay’ın söylediğine göre bu eğitimi alan öğrencilerin bazıları daha sonra gerçek şirketler kurarak yollarına devam etmişler.

Ülkemizde kendi işini kuranların oranının yüzde üç olduğunu söyleyen Rutkay, bunun nedeninin girişimcilik ruhunun çocuklara küçük yaşta aşılanmaması olduğunu, söyledi. Rutkay’ın tespitlerine göre gençlerde eksik olan şeyler: iletişim becerisi, pozitif davranış, problem çözme yeteneği, kritik düşünme, takım çalışması, özgünlük gibi bireysel yetkinlikler, yenilikçilik ve finansal okuryazarlık.

Yaklaşık dört saat süren uzun sunumun ardından Post-it etkinliğine geçildi. Bu etkinlik esnasında katılımcılardan birinin girişimciliği, patron ile işçi arasındaki fark, olarak tanımlamasına Rutkay’dan tepki geldi. Rutkay, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve Apple’ın kurucusu Steve Jobs’u örnek göstererek bu kişilerin başlangıçta durumlarının hiç de iyi olmadığının altını çizdi.

Post-it etkinliğinden sonra katılımcılar takımlar halinde lokum düellosu oyunu oynadılar. Bir adet lokum, 20 adet çubuk makarna, bir adet makas ve bir adet selobantla kule yapmaları istenen katılımcılardan 80 cm uzunluğundaki en yüksek kuleyi yapan ekip bu etabın birincisi seçildi.

Daha sonra eğitimde simülasyon aşamasına geçildi. Simülasyon eğitiminde katılımcılardan sıfır sermayeyle bir şirket kurmaları istendi. İlk gün şirketlerinin kuruluş, unvan, logo ve sloganlarını tamamlamaları istenen katılımcılardan ikinci ürünlerini pazarlamaları ve en sonunda tasfiye olmaları istendi.

Eğitimin ikinci günü Engür Rutkay yoktu, yerine Genç Başarı Derneği Koordinatörü Seçil Çelebi kısa bir konuşma yaptı. Çelebi konuşmasında, öğrencilerin kurdukları şirketlerin gerçek ticari firmalar olmadığını, öğrencilerin ancak okul sınırları içerinde satış yapabileceklerini, yetki belgelerinin de kendileri tarafından verildiğini, söyledi.

10.45’te tasfiye edilen sanal şirketlerin genel müdürleri, kürsüye gelerek, üç dakikada ekiplerinin çalışmalarını anlattılar. Sunumların ardından katılımcılara sertifikaları verildi.

Osman Akyol/17 Ocak 2015, İstanbul

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ