Egitim-Dünyası

Öğrencilere Ödevi Yaptırma Teknikleri 2015

Öğrencilere Ödevi Yaptırma Teknikleri 2015

Öğrencilere Ödev Yaptırma ve Sevdirme Yöntemi

Çocuklara ödev yaptırmayı yolları işte;
Çocukların okula başladıkları andan itibaren ödev yapmak istememeleri veya bunu sadece zorunlu bir iş olarak görmeleri sık rastlanan bir olay, işte çözümü;
Çocuklar, ödev yapmanın önemi izah edilmediği, ders çalışmaları için uygun ortam yaratılmadığı durumlarda ödevlerinden kaçabiliyor. Reem Nöroloji Merkezi’nden Uzman Dr. Mehmet Yavuz, bu sorunun çözümü için anne-babalara şu tavsiyelerde bulunuyor;
Çocukların ödev yapma koşulları, kendi bireysel tercihleri doğrultusunda düzenlenmeli. Odada televizyon gibi dikkatlerini dağıtacak eşya ya da cihazlar bulundurulmamalı. Oda ısısı ortalama 23 derece olmalı.

Neden Ödev yaptığını anlatın

Çocuğa ödev yapması gerektiğinin neden önemli olduğu açıklanmalı. Bu bilince sahip olmadan ödev yapmaya yönlendirilen çocuklar, sadece zorunluluktan dolayı ve özenmeden ödevlerini aceleyle bitirmeye odaklanırlar. “Ben bunları zaten biliyorum, ödeve ne gerek var ki?” diye yakınabilirler.
Ödev yaparken belli aralıklarla mola vermek ve çocuğu ödüllendirmek, motivasyon açısından faydalı olacaktır. Okuldan geldikten sonra dinlenmesi için de ona belli bir süre tanınması gerekiyor.

KALEMİ KAĞIDI KENDİ ELİNİZE ASLA ALMAYIN
Ebeveynler, ödevlere yardım konusunda asla abartıya kaçmamalı. Ödevlerin büyükler tarafından yapılması, çocukları rahatlığa ve tembelliğe sürükleyebilir. Bazen de çocuklar ödev yapımı esnasında anne ya da babalarından birini mutlaka yanında isteyebilir. Onlara ödevlerini bağımsız olarak kendilerinin yapması gerektiğini izah etmeli, ölçülü bir şekilde müdahale edip yol göstermelisiniz. Veliler asla kağıdı kalemi kendi ellerine almamalı.

ÖĞRETMENİYLE İŞBİRLİĞİ YAPIN
İyi bir ev ortamı ve aile ilgisi, ödev yapmada ve akademik başarıyı artırmada önemli rol oynar. Çocuk anne-baba tarafından takdir edilmeli, çocuğa her zaman desteklendiği hissi verilmeli. Ödev yapma sürecinde ebeveynler, çocuğun direnci ile karşılaşırlarsa çocuğu ödev yapmaya motive etmek için olumlu bir dil ve ılımlı bir tutum sergilemeli. Öğretmeniyle işbirliği içinde olunmalı.

Çocuklara ödev yaptırmayı sevdirmenin yolları
Çocuğunuzu okuldan gelir gelmez ödevinin başına oturmaya zorlamayın. Okuldan eve gelen çocuğun belli bir dinlenme süresine ihtiyacı vardır. Bu süre ikindi kahvaltısıyla, biraz oyun oynayarak veya anne babayla sohbet ederek geçirilebilir. Eğer ona dinlenme fırsatı vermez ve durmadan ödevini yapması gerektiğini hatırlatırsanız çocuğunuz ödev yapmaktan soğur.
Çocuklara ödev yapmayı sevdirmek istiyorsanız ödevi bir korku nesnesi haline getirmekten kaçınmalısınız. Çocuğu bu konuda zorlamak ve cezalandırmak yerine öğretmeniyle işbirliği yapın ve davranışının sonucuyla okulda karşılaşmasını sağlayın.
Anne baba olarak çocuğunuzun ödev yapmasını sağlamak için gerekli düzenlemeleri yapmalı, gerektiğinde yardımcı olmalı ve yol göstermelisiniz. Fakat hiçbir zaman yardımcı olmakla onun yerine ödevlerini yapmayı karıştırmayın.
Çocuğun ödevlerini yapacağı ortan önemlidir, bu konuda elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Çocuk ödevlerini yeteri kadar ışık alan sabit bir yerde yapmalıdır, bir çalışma masası olmalı ve çalışma masasının üstünde dikkatini dağıtacak unsurlar bulunmamalıdır.
Çocuğun ödev yapacağı saatlerde aile bireyleri fazla gürültülü aktiviteler yapmamalıdır.
Ceza vermenin ve korkutmanın ödev yapmayı sevmeyen çocuk üzerinde olumlu bir etkisi olmaz, hatta tersine ödev yapmaktan daha da soğumasına yol açabilir. Sabırlı ve anlayışlı olmak durumundasınız; sevdirmeye çalışmalısınız, ürkütmeye değil.

Çocuğa güvenmediğinizi, ondan bir şey olmayacağını söyleyip durmak çocuklara ödev yapmayı sevdirmek için iyi bir yöntem değildir. Hatta bu yöntem bile değildir, bir hatadır. Siz ona boş verirseniz o da kendine boş verebilir. Yapıcı ve motive edici olun.
Özellikle ilköğretimin ilk yıllarında çocuğun ödev yapacağı zamanın planlanmasında zorluklar yaşanabilir. Bu zamanı çocuğunuzun da fikrini alarak planlamanız yerinde olur. Çocuklara ders çalışmayı sevdirmek istiyorsanız gereken dikkat ve çabayı gösterip ödevlerini bitirdikten sonra yapabilecekleri eğlenceli etkinlikler vaat edin. Örneğin dışarıda oyun oynayabilir, evin içinde hoşuna giden bir şeyle uğraşabilir, bir arkadaşını davet edebilir vs. Bu pazarlığın dozunu iyi ayarlamalısınız, çocuk her ödevini yaptığında bir şeyler beklememeli. Daha ziyade; biraz can sıkıcı da gelse kendine düşen, kendisini faydasına olan bir şeyi yaptıktan sonra daha özgür ve keyifli zamanlar geçireceğini düşünmeli. ‘İşimi yaptım, sorumlu davrandım, şimdi biraz dinlenip eğlenmeyi hak ettim’ şeklinde hissetmeli.
Çocuğunuzun ev ödevlerini kontrol edip hatalarını ve eksikliklerini gidermesini sağlayın. Ödevini bitirdiğinde onu takdir edin ki özgüveni yükselsin.
Uzun süre ödev yapmak çocuğu sıkacaktır. Çalışması uzun sürecekse arada bir mola vermesi gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ