Egitim-Dünyası

KPSS PUAN TÜRLERİ 2015

KPSS PUAN TÜRLERİ 2015

KPSS atamalarında en çok kullanılan puan türlerini paylaşıyoruz.

KPSS ile memur olarak atanmayı düşünen adaylar bu haberimiz sizinle alakalı. Bu yazımızda sizlerle KPSS atamalarında hangi puan türlerine göre personel alımlarının yapıldığını paylaşıyoruz.

KPSS atamalarında en çok kullanılan puan türleri!

Kamu kurum ve kuruluşlarına alınacak personelleri seçmek amacıyla her yıl gerçekleştirilen Kamu Personel Seçme Sınavın’da personel alımları merkezi alımlar ve kurum alımları olarak genelde 2 bölüme ayrılmaktadır.

Merkezi Alımlarda Nasıl Bir Yol İzlenmektedir?

KPSS puanlarının dikkate alındığı merkezi alımlarda lisans mezunları için P3, önlisans mezunları için P93, ortaöğretim mezunları için P94 puanı kullanılmaktadır. Memur atamalarında merkezi atamalar ÖSYM tarafından adayların puan üstünlüğüne göre yılda 2 defa yapılmaktadır.

Merkezi Alımlarda ÖSYM Dışında Kendi Sınavlarıyla Alım Yapan İstisna Kurumlar

ÖSYM’nin yapmış olduğu merkezi atamaların dışında kendi sınavıyla merkezi atama yapan kurumlarda vardır. Bu kurumlara örnek olarak Adalet Bakanlığı Gümrük Bakanlığı ve KREDIYurtlar Kurumunu verebiliriz.

Adalet Bakanlığı Zabıt Katibi, İcra Memuru ve Mübaşir kadrolarına alınacak personelleri KPSS puanlarına kendi yapacağı sınavlarla belirlemektedir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’da memur alımlarını ÖSYM atamasından hariç kendisi yapmaktadır. Ayrıca Kredi Yurtlar Kurumuda yurt memuru alımlarında kendi yaptığı sınavla personel seçimini yapar.

Atamalarda Kullanılan KPSS Puan Türleri

ÖSYM’nin gerçekleştirdiği merkezi atamalarda kamu kurumlarına daha fazla personel alımı yapıldığı için atamalarda en çok P3 , P93 ve P94 puanları kullanılmaktadır. Ayrıca atamalarda lisans mezunları için KPSS A ve B grubu kadro farkı olduğu için KPSS A grubu kadrolarla yapılan personel alımlarında da P3 puanı dışında farklı puan türleri kullanılır.

Bu puan türlerinden özellikle Maliye Bakanlığı alımlarında kullanılan P42, P43, P49, P54 ve P56 puanları dikkat çekmektedir. A kadrolarda kullanılan puan türleriyle ilgili detaylı bilgileri bir başka yazımızda sizlerle paylaşacağız. Daha önce yayımladığımız haberimizde KPSS A kadrolarının avantajlarını ve diğer kadrolardan farkını açıklamıştık.
Merkezi Atamadan Hariç Kurumsal Memur Atamasıda Yapılmaktadır

KPSS’de B grubu kadrolar için merkezi atamaların dışında birde kurumsal atamalar vardır. Bu atamalarda kurumlar kendi belirledikleri şartlara göre belirli bir KPSS puanına sahip adayları yapacakları sınav , sözlü ya da hem sınav hemde sözlüyle seçer. Kurumsal atama yapan yerler ise Merkez Bankası memur alımları ile tüm kuvvet komutanlıklarının sivil memur alımlarıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ