Egitim-Dünyası

İyi Bir Öğretmen Nasıl Olunur?

İyi Bir Öğretmen Nasıl Olunur?

      Bir öğretmen, kendisine saygı duyulmasını bekliyorsa önce kendisi öğrencilerine saygılı olacak ve onlardan da bunu bekleyecektir. Karşısında kim olursa olsun ona değer vermeli ve karşısındakine de bunu hissettirmelidir. Öğrencileriyle ilişkilerini sıcak ve samimi tutmak için affedici olmalıdır. Bir öğretmen, eğitim konusunda her zaman göz önünde bulunan ilk unsur olduğu için bu konularda gelebilecek eleştirilere karşı her zaman açık olmalıdır. Öğretmenler şunu asla unutmamalıdırlar ki; eleştirilere açık olanlar eleştirilmekten kurtulurlar.

Verdiği dersi öğrencilerine sevdirmek isteyen ve onlarla güzel bir ilişki kurmak isteyen bir öğretmen öğrencileri ile birebir iletişim içinde olmalı, onlarla sürekli konuşmalı onların dertlerini birebir dinleyerek çözümler üretmeye çalışmalıdır.

     İyi bir öğretmen gelişime her zaman açık olmalı, kendisini sürekli yenilemeli, alanı ile ilgili her türlü araç gereç ve teknolojik imkânlardan yararlanmalı ve zamanı en verimli şekilde kullanabilmelidir.

Öğrencileri arasında hiçbir ayırım yapmadan hepsine eşit davranmalı, değerlendirme aşamasında hassas ve adil olmaya özen göstermelidir. Ceza ve ödül konusunda da gereken hassasiyeti göstermeli ve bu iki unsuru teşvik edici ve yapıcı bir şekilde kullanabilmelidir.

Ayrıca MEB, konuyla ilgili 2002 yılında başlatılan proje çerçevesinde bir öğretmende bulunması gereken “bilgi, beceri ve tutum özellikleri” saptayarak, “Öğretmen Yeterlikleri” adı altında yayımladı.

“Öğretmen yeterlikleri” belirlenirken, düzenlenen seminer ve çalıştaydan çıkan sonuçların yanı sıra ABD, İngiltere, Seyşel Adaları, Avustralya ve İrlanda gibi ülkelerdeki örnekler de göz önünde bulunduruldu.

Ortaya çıkan çalışma ile ilgili olarak, pilot belirlenen 6 ildeki öğretmenler, okul yöneticileri; sendika, dernek ve sivil toplum örgütü üyeleri, kamu kurumu mensupları, öğretim elemanları ve öğretmen adaylarından oluşan toplam 6 bin 743 kişinin görüşü alındı.

Çalışma sonucunda, “öğretmenlerde bulunması gereken bilgi, beceri ve tutum özellikleri”ni içeren “genel yeterlikler”in yanı sıra ilköğretimdeki Türkçe, İngilizce, Fen ve Teknoloji, Bilişim Teknolojileri, Okul Öncesi, Görsel Sanatlar, Matematik, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler, Müzik, Beden Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Teknoloji Tasarım ve Özel Eğitim (Görme Engelliler-İşitme Engelliler-Zihinsel Engelliler) öğretmenliğin nitelikleri de “özel alan alt yeterlikleri” adı altında sıralandı.

Genel yeterlikler

Projeye göre, bir öğretmende bulunması gereken “bilgi, beceri ve tutum”dan oluşan niteliklerden ve yapması beklenen davranışlardan bazıları şöyle:

– Öğrenciye ismiyle hitap eder.
– Öğrencilerin fikirlerine ve ürettiklerine değer verir.
– Sınıf içi ve dışı etkinliklerde demokratik davranır.
– İnsan haklarına uygun biçimde davranır.
– Uluslara, bireylere ve inançlara karşı ayrımcılık yapmaz.
– Öğrencinin geçmişine ve sosyo-ekonomik durumuna göre ön yargısız davranır.
– Her öğrencinin başarılı olacağına inanır.
– Öğrenciler sorulara farklı yanıtlar verdiğinde olumlu tepki gösterir.
– Stresle başa çıkma yollarını bilir ve kullanır.
– Kişisel bakımına ve sağlığına özen gösterir.
– Zorluklarla mücadele eder.
– Türk milli eğitim sisteminin dayandığı temel değer ve ilkeleri bilir.
– Mesleki gelişimine yönelik yayınları izler.
– Okulun iyileştirilmesinde ve geliştirilmesine çevre olanaklarını kullanır.
– Öğrencilerin sahip olduğu değerlere saygı gösterir.
– Öğrencinin kişisel gelişimini ailesiyle paylaşır.
– Öğrencilerin ilerlemelerini izlemek amacıyla kayıtlar tutar.
– Sınıf kurallarını öğrencilerle birlikte belirler.
– Öğrencilerin kendilerini güven içinde hissetmelerini sağlayacak ortam oluşturur.
– Aileleri tanımak için bireysel ya da gruplarla veli görüşmeleri düzenler.
– Ailelerin yaşadıkları sorunlara karşı duyarlı davranır.

Tabi ki bu maddeler uzatılabildikçe uzatılabilir ama bize göre iyi bir öğretmenin en büyük özelliği öğrencilerini gerçek ailesi görerek eğitim vermesidir…

İyi Bir Öğretmen Nasıl Olunur?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ