Egitim-Dünyası

Ek Yerleştirme Ne Zaman ? Nasıl Yapılacak Tıkla öğren

Ek Yerleştirme Ne Zaman ? Nasıl Yapılacak Tıkla öğren

YÜZBİNLERCE ÖĞRENCİNİN GİRDİĞİ ÜNİVERSİTE SINAV SONUÇLARINDAN SONRA NOŞ KALAN KONTENJANLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK ?

Boş kalan kontenjanlar için yüzbinlerce öğrencinin başvuru yapması bekleniyor, peki ek yerleştirmeye başvurular ne zaman başlayacak ayrıntılar haberin devamında;

 

EK YERLEŞTİRME TERCİH TARİHLERİ NE ZAMAN ?

17-21 Ağustos 2015 Ek Yerleştirme Sonrası Üniversiteye Kayıt Tarihleri: 31 Ağustos 2015 ile 04 Eylül 2015.

EK YERLEŞTİRME TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK ?

ÖSYM’nin yayınlamış olduğu 2015 ÖSYS yerleştirme kılavuzundaki açıklamaya göre, Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2015-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dahil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak.

EK YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNİ HANGİ ADAYLAR YAPABİLECEK ?

Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. (Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler.).

TABAN PUANLAR NASIL ORTAYA ÇIKACAK?

ÖSYM’nin yayınladığı 2015 ÖSYS yükseköğretim kontenjanları ve yerleştirme başvuru kılavuzunda ifade edilen bilgiye göre, Ek Yerleştirmede Tablo 4’teki lisans programları ile Tablo 3B’deki ön lisans programlarına, merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecek.

Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak. Her yıl bu sınırlama nedeniyle üniversitelerde yüzlerce kontenjan boş kalıyor. Bu yıl da kontenjanların bu puan sınırlaması nedeniyle boş kalacağı ihtimali oldukça yüksek.

ÖSYM ayrıca, Tablo 3A’daki sınavsız geçiş programlarının genel yerleştirme sırasında dolmama veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlarına da Ek Yerleştirme yapılacak.

Bu yerleştirmede de önce kendi alanlarında tercih yapmış meslek lisesi öğrencileri yerleştirme işlemine alınacak, meslek lisesi öğrencilerinin kendi alanlarındaki sınavsız geçiş yerleştirilmelerinden sonra boş kalan kontenjanlara genel lise mezunlarının ve meslek liselerinin diğer alanlarından mezun olanların ilgili puanlarına göre yerleştirilmeleri yapılacaktır.

Ek yerleştirme tercih ücreti 10,00 TL olacak.

BOŞ KONTENJAN SAYISI AÇIKLANDI 

Sınavsız geçiş dahil tercih yapan 1 milyon 239 bin 761 adaydan 733 bin 623 aday, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşirken, lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.

Üniversitelerde boş kalan kontenjan SAYILARI ;

ÖSYS Sonuçlarına göre 733 bin 623 aday yerleşti.
Sınavsız geçiş dahil tercih yapan 1 milyon 239 bin 761 adaydan 733 bin 623 aday, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşti. Lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.

ÖSYM 2014-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgileri açıkladı. Buna göre, üniversitelerdeki lisans programlarına 397 bin 216, ön lisans programlarına 336 bin 407 aday yerleşti. Lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.

Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 9 bin 607, ön lisans programlarında 17 bin 833, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 12 bin 413, ön lisans programlarında 8 bin 617, KKTC’deki üniversitelerin lisans programlarında 7 bin 545, ön lisans programlarında bin 878, yurt dışındaki üniversitelerin lisans programlarında bin 119 boş kontenjan kaldı.

Bu yıl yurt dışındaki üniversitelerin ön lisans programlarında tüm kontenjanlar ise doldu.
Üniversitelerin programlarına yerleşen adaylardan 422 bin 119’u son sınıf düzeyinde, 337 bin 425’i önceki yıllarda yerleşmemiş, 101 bin 520’si daha önce yerleşmiş, 36 bin 733’ü bir yükseköğretim programını bitirmiş, 24 bin 478’si de yükseköğretimden kaydı silinmişlerden oluştu.

ÖĞRENCİLER E-KAYITTAN MUTLU 

Devlet üniversitelerine e-kayıt yaptırma imkanı olan 514 bin 622’i öğrencinin 311 bin 329’u e-kayıtı tercih etti.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), tüm devlet üniversitelerinde bu yıl hayata geçirdiği üniversiteye elektronik kayıt (e-kayıt) uygulamasından, kayıt yapabilecek 514 bin 622 öğrencinin yaklaşık yüzde 61’ini oluşturan 311 bin 329’u yararlandı.

YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yükseköğretim Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında ilk olarak 2014-2015 eğitim öğretim döneminde 32 devlet üniversitesinde başlatılan e-kayıt işlemi, bu yıl devlete ait tüm yükseköğretim kurumlarında uygulamaya geçildi.

Bu kapsamda, devlet üniversitelerine yerleşen öğrenciler, elektronik kayıt (e-kayıt) işlemlerini 28 Temmuz-5 Ağustos arasında “https://www.turkiye.gov.tr/” internet sitesi üzerinden, e-devlet şifrelerini kullanarak yaptı. E-kayıt sistemine, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen (sağlık raporu, heyet raporu gibi belge gerektirenler hariç) bazı programlar dahil edilmedi.

Bu kapsamda, devlet üniversitelerine yerleşme hakkı kazanan 832 bin 674 adaydan 514 bin 622’si e-kayıt yaptırma imkanına sahip oldu. Bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 61’ini oluşturan, 311 bin 329’ü e-kayıt yaptırdı.

Kayıtların 128.044’ünün ön lisans, 183.285’inin ise lisans bölümlerine kayıt yaptırdığı öğrenildi.

Öğrencilerin yerleştikleri üniversiteye gitmeden kayıt olanağı tanıyan e-kayıt uygulaması, zaman ve paradan tasarruf sağlayacak. Elektronik sistemi tercih eden öğrencilerin, üniversitelere giderek tekrar kayıt yaptırmasına gerek olmayacak. Öğrenciler, işlemin ardından, üniversitelerin duyurduğu tarihte ders kayıtlarını yaptırarak, eğitime başlayabilecek.

Devlet üniversitelerine teknolojik açıdan “ayrıcalık” sağlayan uygulamanın vakıf üniversitelerinde de hayata geçirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI İÇİN SON TARİH NE ZAMAN OLACAK ?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına yerleşmeye hak kazanan adayların kayıt işlemlerini 7 Ağustos tarihinde tamamlamaları gerekiyor.

2015-ÖSYS sonuçlarıyla bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adaylardan, elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler ile vakıf üniversitelerini tercih eden öğrencilerin kayıtları 7 Ağustos’ta sona erecek.

Posta ile kayıt yapılmayacak. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek ve belgeler eksik ise kayıt alınmayacak.

Süresi içinde şahsen kayıt veya e-kayıt yaptırmayan ve işlemlerini tamamlamayan adaylar haklarını kaybedecek.

Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilecek. Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapabilecek.

KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER ?

Adaylardan yükseköğretime kayıt için istenen belgeler şunlar:

– Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi,

– Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır),

– 12 adet 4,5 x 6 santimetre boyutunda fotoğraf,

– Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesiyle ilgili belge,

– Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri.

ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından “http://kamu.turkiye.gov.tr” internet adresinde görülebilecek.

Adayların askerlikle ilgili soruları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (YURTKUR) başvurmaları gerekiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ