Egitim-Dünyası

DGS Başvuru Tarihleri ve Şartlar 2014

DGS Başvuru Tarihleri ve Şartlar 2014

DGS başvuru için gerekli belgeler,dgs başvuru şartları,dgs başvuru 2014,dgs başvuru merkezleri,dgs başvuru yerleri,dgs başvuru tarihleri,dgs başvuru tarihi 2014,dgs başvuru formu 2014 ile ilgili tüm detaylı bilgiler yazımızın devamındadır.

2014_dgs_sinav_basvuru_klavuzu_tikla_indir_osym_25_mayis_2014_h57774

19 Temmuz’da yapılması planlanan  Dikey Geçiş Sınavı başvuruları ile ilgili ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre,  başvurular 26 Mayıs 2014 pazartesi günü başlayarak, 4 Haziran 2014 çarşamba günü  son bulacak.

Dikey Geçiş Sınavına, meslek yüksek okulları ve açık öğretim ön lisans (halk arasında iki yıllık olarak bilinen) programlarından mezun olanlar ile halihazırda son sınıfta okuyup staj işlemi haricindeki mezuniyet ile ilgili koşulları yerine getirmiş adaylar müracaat  edebilecekler.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksek okullarının son sınıfta okumakta olan öğrencileri ve mezunları, meslek yüksekokulu adını taşımayan veyahut bir mesleğe hazırlayan ön lisans programlarından mezun olanlar ve aynı şartlarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilmiş okullardan mezun olan adaylarda Dikey Geçiş Sınavına müracaat  işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.

İlahiyat Lisans Tamamlama Programlarına (İLİTAM) yerleştirme de Dikey geçiş Sınavından alınan puanlar göz önünde bulundurularak merkezi olarak gerçekleştirileceginden, bu programlara girmek isteyen adayların da DGS ye müracaat  ederek sınava girmelidirler.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI 

2014 yılında DGS sınavına girecek olan öğrenciler için hazırladığımız haberimiz..DGS sınavı hakkında ayrıntılı bilgi haberimizin devamında. 2014 DGS sınavı başvuru tarihleri ne zaman. 2014 sınav takvim listesi açıklandı. DGS sınavı ne zaman başlayacak. DGS sınavı için mezun olan öğrenciler başvuruları nerelere yapacaklar… 

2014 DGS sınavı başvuru merkezi…

DGS sınavı mezun öğrenciler başvuruları herhangi bir sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir.

BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ : 3,00 TL
SINAV ÜCRETİ : 50,00 TL
YENİ ŞİFRE EDİNME ÜCRETİ : 2,00 TL


DGS’ye bir başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan adaylardan, öğrenim bilgilerinde (12- 16) değişiklik olmayanlar, başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla kendileri  yapabilirler ya da başvuru merkezlerine giderek yaptırabilirler. Diğer adaylar başvurularını bir başvuru merkezleri aracılığıyla yapacaklardır.  Başvuru merkezleri ÖSYM’nin http://www.osym.gov.trİnternet adresinden yayınlanacaktır.

Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Kılavuzda müracaat , sınav, değerlendirme, tercih işlemleri ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler  yer bulunmaktadır. Sınava müracaat  edecek adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri adayların faydalarına olacaktır.

Gerekli kılavuzlar meddeler halindedir tıklayıp indirebilirsiniz

  2014-DGS KILAVUZU

dgs 201

Dgs (dikey geçiş sınavı) nedir?

Dikey geçiş sınavı (Dgs), önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları yada önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olabilecek durumda olan adaylar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına Ösym tarafındanyapılan “Dikey geçiş sınavı“nı (Dgs) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve o bölümün lisans diplomasını alabilirlerdgs

2000 Yılında ilk DGS uygulandı.

80 Sayısal ve 80 Sözel olmak üzere 160 soru sorulur.

DGS Sınav Konuları nelerdir?

Sayısal ve sözel sorulara ait konu dağılımları aşağıdaki gibidir. Ancak bir hatırlatma yapalım. Her yıl konulara düşen soru sayısı değişiklik gösterebilmektedir.

Sayısal Konular: Küme, Sayılar, Bölünebilme Kuralları, Rasyonel Sayılar, Üslü İfadeler, Köklü İfadeler, Eşitsizlik, Mutlak Değer, Özdeşlikler, Çarpanlara Ayırma, Oran-Orantı, Denklem Çözme, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık, Fonksiyon, Problemler, Sayısal Mantık, Geometri.

Sözel Konular: Sözcük, Cümle, Paragraf, Anlatım Bozukluğu, Şifre Çözümü, Çözümleme ve Mantıksal Akıl Yürütme

DGS Puanı Nasıl Hesaplanır?

DGS puanı adayın yaptığı net ile katsayı çarpılarak önlisans başarı puanı da 0,6 ile katlanıp eklenerek bulunur.

ÖBP (Önlisans başarı puanı) Nasıl Bulunur?

Meslek Yüksek Okulu (MYO) diplomasının 100′lik dilimde karşılığı (4′lük dilimden hesaplandı ise 25 ile çarpılır) ile 0,8 in çarpımı ile bulunur.

Örnek: 80 diploma notu olan bir adayın ÖBP puanı 80×0,8 =64′tür.

 

[stextbox id=”info” bcolor=”1208f6″] Güncellemeleri ve yeni yazılarımızı  Sayfamızdan,  Sayfamızdan                                      veya  google plus sayfalarımızdan takip edebilirsiniz.

 

egitim-dunyasi.net olarak sizin için hazırladığımız yazımızla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi aşağıya yorum olarak yazabilirsiniz

 

[/stextbox]
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. burcu dedi ki:

    hocam meraba bn sağlık meslek lisesi mezunuyum geçiş yapmak istiyorum 2 yıllık ama karar veremiyorum siz hangisini tavsiye edersiniz geçebileceğim bölümler:anestezi,diyaliz,fizyoterapi ve rehabilitasyon,labaratuar teknisyeni,paramedik,elektronörofizyoloji..

  2. serap dedi ki:

    hocam mrb 2 yıllık diyaliz hemşireliği okuduktan sonra dgs sınavıyla hemşireliği seçip tekrar 2 yıl okuyup toplam 4 yıl olacak mı yoksa 4 yıl daha okuyup 6 yıl mı olcak?

    1. Cenk Hoca dedi ki:

      merhaba 2+2 öğretim yapacaksınız iyi akşamlar

      1. serap dedi ki:

        teşekkürler hocam. fakat intibak kaldırıldı diye biliyorum 2 yıllı okuduktan sonra tekrar birinci sınıftan mı başlıyacam?

  3. eda dedi ki:

    mrb 4 yıllık lisans mezunuyum. 2 yıllık adalet okudum dikey geçiş sınavına girebiliyormuyum.

    1. egitimdunyasi dedi ki:

      evet girebilirsiniz…

BİR YORUM YAZ