Egitim-Dünyası

2014-2015 TEOG Sisteminde Binlerin Başarısı

2014-2015 TEOG Sisteminde Binlerin Başarısı

TEOG da binlerin başarısı

Teog  çok iç açıcı başarılar yaşandı, sbs’nin kaldırılması ile ortaya çıkan bu sınav stresi azalttığı söylenen sınavda 4.742 öğrenci bütün soruları doğru yaptı.

 

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında ortaokul 8’inci sınıfların katıldığı ortak sınavlarda, 4 bin 742 öğrencinin 6 dersten bütün soruları doğru yaptığı ortaya çıktı. 26-27 Kasım ve 13-14 Aralık’ta düzenlenen sınavlara toplam 1 milyon 287 bin 874 öğrenci katıldı.

Uzmanlara göre bu başarının ikinci dönemde devam etmesi halinde okullara alımda diğer kriterlerin öne alınacağı söylendi.

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yapılan duyuruya göre, tüm öğrencilerin testteki başarısı yüzde 56, soruların ortalama ayırt edicilik düzeyiyse yüzde 60 olarak belirlendi. MEB açıklamasında testlerle ilgili,
“Testin geneline bakıldığında, ortak sınavların orta güçlükte ve yüksek düzeyde ayırt edicilik değerlerine sahip olduğu görülüyor” sonucuna varıldı.

 

Kısaca TEOG Nedir ?

Bildiğiniz gibi artık SBS sınavı yapılmayacak. Bunun yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş ismi verilen kısa adıyla TEOG, SBS’nin yerini aldı.

Bu yeni sistemin asıl amacı, öğrencinin başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. SBS’ye göre en temel farklılık bu yönde olmuştur.

Buna göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) şu şekilde belirlenecek, Merkezi Yazılı Sınavlar (tabii ki kısaltması, MYS) ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile birlikte öğrencinin yerleştirme puanıyla ortaya çıkacak. Detayı aşağıda anlatılacak.

SBS kalktı peki sınavlar kalktı mı ? Hayır.

Sınavlara farklı bir formatta devam ediliyor. Şöyle ki, 2013-2014 eğitim yılında, sadece 8. sınıflar 6 temel dersten merkezi bir sınava tabi tutuldu. Bu temel dersler Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil. Öğrenciler kendi okulların sınava giriyor ancak öğretmenler çalıştıkları okuldan farklı okullarda sınava giriyorlar.

TEOG sınavı ne zaman ?

1. Dönem sınavlar Kasım’ın son haftası, 2. dönem sınavlar ise 2014 Nisan’ın son haftası yapılacak.

Bu sene sınavlar 28-29 Kasım’da yapıldı. Bu sınava giremeyenler 14-15 Aralık’ta mazeret sınavına girdiler. SBS’de mazeret sınavı yoktu. TEOG’daki farklardan birisi de bu. Mazeret sınavları gerçekleştiği için artık herkes sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak ediyor. MEB’in yaptığı açıklamaya göre sınav sonuçlarını Ocak 2014’te açıklanma ihtimali yüksek.

TEOG sistemi ile ilgili detaylı bilgi

TEOG modelinde, iki yazılısı olan derslerin birinci yazılısı, üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı merkezi sistemde yapılacak. Sınav soruları, SBS’ye paralel olarak öğrencilerin kazanımlarını dikkate alarak yorumlama, analiz yapma, eleştirel düşünme, sonuçları tahmin etme, problem çözme ve benzeri yeterlilikleri ölçecek nitelikte hazırlanmış.

Sorular 4 şıklı ve yanlış cevaplar doğruları götürmüyor.

Din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili şöyle bir durum var ; eğer öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf ise alternatif sorular soruluyor.

Sınav sorularının orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerebileceği söyleniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ